Партиите "Ликуд" на израелския премиер Бенямин Нетаняху и "Синьо и бяло" на коалиционния му партньор Бени Ганц не успяха да постигнат напредък през уикенда по споразумение за предотвратяване на нови избори, предаде The times ot Israel.

Трусове в израелската коалиция, Ганц гласува за разпускане на парламента

Трусове в израелската коалиция, Ганц гласува за разпускане на парламента

Не са изключени нови избори в страната

За момента и двете страни са песимисти за сделка, съобщава новина на Канал 12.

Основната спорна точка е искането на премиера Нетаняху да се даде по-голямо участие на "Ликуд" при назначаването на висши съдебни служители.

Страните трябва да постигнат споразумение до вторник вечерта, в противен случай Кнесетът (парламентът) автоматично ще се разпусне поради липсата на държавен бюджет.

Неуспехът при приемането на бюджета би позволила на Нетаняху да избегне да се откаже от премиерския пост в полза на Ганц през ноември 2021 г., каквато бе договорката им при формирането на коалицията. 

Припомняме, че Гидеон Саар по-рано обяви, че се оттегля от парламента, за да създаде нова партия, която ще се бори срещу дългогодишния лидер на Израел. 

Съперник на Нетаняху скъса с "Ликуд", за да се бори срещу премиера

Съперник на Нетаняху скъса с "Ликуд", за да се бори срещу премиера

Гидеон Саар, влиятелна фигура в израелската консервативна политика

Саар е влиятелна фигура в израелската консервативна политика, безуспешно се бори срещу Нетаняху за ръководството на "Ликуд" миналия декември.

Военният министър Бени Ганц, чиято партия е част от коалицията с Нетаняху, подкрепи предложение на опозицията за разпускане на Кнесета.

Ганц обвинява Нетаняху, че мисли само за себе си и поставя съдебния процес срещу него пред нуждите на обикновените граждани.