Израел изглежда се насочва към четвъртите си парламентарни избори за по-малко от две години, след като парламентът подкрепи предварително гласуване за саморазпускането си, предадоха световните осведомителни агенции.

Гласуването мина с подкрепата на партията "Синьо и бяло" на министъра на отбраната Бени Ганц, която през април сключи споразумение за споделяне на властта с премиера Бенямин Нетаняху.

Оттогава партийните лидери са се вкопчили в политически разправии във връзка с бюджета.

Днешният законопроект все още изисква допълнителни четения в парламента (Кнесета), преди да бъдат свикани нови избори.

При гласуването 61 депутати бяха "за", а 54 - "против".

Трусове в израелската коалиция, Ганц гласува за разпускане на парламента

Трусове в израелската коалиция, Ганц гласува за разпускане на парламента

Не са изключени нови избори в страната

В телевизионна реч в навечерието на гласуването Ганц обвини Нетаняху за забавяния при договарянето на бюджета, което той нарече "икономическа терористична атака".

"Нетаняху не излъга мен; той излъга вас", настоя той и подчерта: "Той не измами мен; измами гражданите на Израел."

От своя страна Нетаняху коментира, че "не е време за избори - време е за единство".

Нетаняху, лидер на дясната партия "Ликуд", в момента е съден по обвинения в корупция. Той отрича обвиненията в подкуп, измама и нарушаване на доверието.

Центристката партия "Синьо и бяло" на Ганц - ключов партньор в коалиционното правителство с "Ликуд" - обвини Нетаняху в умишлено забавяне на бюджетните споразумения като начин за задържане на властта.

Съгласно условията на споразумението за споделяне на властта, Нетаняху е премиер в продължение на 18 месеца и след това предава щафетата на Ганц. Но някои анализатори казват, че той се опитва да използва вратичка, която му позволява да остане на поста, ако правителството се разпадне заради задънена улица във връзка с бюджета, уточнява "Таймс ъф Израел".

Израел все още оперира с бюджета за 2019 г., който беше одобрен през 2018 г. Оттогава насам се проведоха три пъти парламентарни избори, в които не беше излъчена формация, която може самостоятелно да управлява страната.

Крайният срок за правителството да приеме законодателството за бюджета е 23 декември. Миналата седмица обаче Нетаняху заяви, че процесът няма да приключи преди февруари - забавяне, което Ганц отказва да приеме.

При нормална ситуация гласуването за разпускане на парламента, предложено от опозицията, лесно би било отхвърлено от управляващите.

Но пукнатини започнаха да се появяват по-рано тази седмица, когато министрите от Партията на труда - политически съюзници на Ганц в правителството - заявиха, че ще гласуват в подкрепа на законопроекта. Тогава "Синьо и бяло" обяви вчера, че ще гласува заедно с опозицията.

След предварителното гласуване днес законопроектът ще бъде изпратен на комисия към Кнесета за по-нататъшно обсъждане и подготовка за второ и трето четене.

Едва след като законопроектът премине третото и последно четене, Кнесетът ще се разпусне и ще бъдат свикани нови избори - вероятно някъде между март и юни.

В коментарите си вчера Ганц заяви, че Нетаняху все пак може да избегне разпускането на Кнесета, ако действа бързо за приемането на бюджета за 2020-2021 г., както е договорено в правителството на единството.

"Ще направя всичко възможно, така че страната да има бюджет и да мога да продължа да ѝ служа", каза той.

Забавеният бюджет за 2021 г. включва ключови реформи, насочени към подпомагане на израелската икономика да се възстанови от пандемията от коронавируса.

Миналата седмица централната банка на Израел призова правителството да одобри бюджета за следващата година възможно най-скоро, за да се избегнат допълнителни фискални ограничения.

Преди гласуването на вота на доверие опозиционният лидер Яир Лапид определи правителството като "раздуто, корумпирано... причиняващо невероятни щети на израелската икономика".

"Темповете на заразяване отново се увеличават. Имаме нужда от правителство, което да работи за гражданите на Израел", настоя той.

През юли хиляди израелци протестираха в Тел Авив срещу управлението на коронавирусната криза от страна на правителството, което според тях е причинило масови икономически затруднения.

Израел наложи втората си национална едномесечна блокада на 18 септември, след като регистрира нива на заразени и починали, които бяха сред най-високите в света спрямо броя на населението.

Общо Израел е съобщил за повече от 337 000 заразени с COVID-19, от които са починали 2 867 души от началото на пандемията.