Водещ съперник на израелския премиер Бенямин Нетаняху в дясната партия "Ликуд" обяви, че се оттегля от парламента, за да създаде нова партия, която ще се бори срещу дългогодишния лидер на Израел, информира АФП.

Гидеон Саар, влиятелна фигура в израелската консервативна политика, безуспешно се бори срещу Нетаняху за ръководството на "Ликуд" миналия декември.

Израел се подготвя за 3-та блокада

Израел се подготвя за 3-та блокада

Която вероятно ще приключи на 2 януари

Саар обяви, че напуска "Ликуд", след като преди няколко дни стана ясно, че водената от Нетаняху коалиция е пред разпадане и Израел може да се насочи към четвърти парламентарни избори за по-малко от две години.

"Ще създам ново движение със задачата да сменя Нетаняху", каза Саар на виртуална пресконференция.

В сряда той обяви, че се оттегля от израелския парламент, за да може да се "кандидатира за премиер".

Повечето израелци не вярват на Нетаняху и Ганц

Повечето израелци не вярват на Нетаняху и Ганц

62% от израелците имат много малко доверие на Бенямин Нетаняху

Не е ясно дали израелците ще гласуват на предсрочни избори през 2021 г.

Миналата седмица военният министър Бени Ганц, чиято партия е част от коалицията с Нетаняху, подкрепи предложение на опозицията за разпускане на Кнесета.

Ганц обвинява Нетаняху, че мисли само за себе си и поставя съдебния процес срещу него пред нуждите на обикновените граждани.

В Израел се задават избори, депутатите подкрепиха закон за разпускане на парламента

В Израел се задават избори, депутатите подкрепиха закон за разпускане на парламента

При гласуването 61 депутати бяха "за", а 54 - "против"

Според договореното коалиционно споразумение Ганц трябва да стане премиер през 2021 г. Той обяви, че единственият начин Нетаняху да избегне нови избори е да приеме бюджета за 2021 г. Критици на премиера смятат, че дългогодишният лидер отказва да приеме бюджета, тъй като иска правителството да падне преди да предаде властта на Ганц.

Саар, който е близък с ултраортодоксалните еврейски партии, е бивш съюзник на Нетаняху, който служеше в различни негови правителства.

По няколко ключови въпроса той е на страната на Нетаняху, който е на власт от 2009 г. Саар подкрепя израелската анексия на еврейски селища на окупирания Западен бряг.

Анализатори коментират, че е "напълно оправдана" паниката сред приближените на Нетаняху заради оттеглянето на Саар, тъй като може да открадне гласове от "Ликуд" на предстоящи избори.