Армията на Израел публикува кадри от удар на израелските военновъздушни сили срещу централата на военното разузнаване на палестинската радикална ислямистка групировка "Хамас" в Газа.

Хамас пое отговорност за ракетната атака срещу Израел

Хамас пое отговорност за ракетната атака срещу Израел

Загинаха най-малко двама палестинци

Въоръжените сили на Израел са ударили "Хамас", след като преди това са били изстреляни повече от 400 ракети от Ивицата Газа към Израел, при което е бил убит един човек и са били ранени около 70 души. Уточнява се, че убитият е 40-годишен мъж в град Ашкелон, като той се е намирал в къщата си по време на ракетния удар от Газа. Първоначално беше съобщено, че мъжът е израелец, но по-късно се оказа, че е от палестинския град Хеброн на Западния бряг. Две жени, които са се намирали в същата сграда, са в критично състояние.  

От израелската армия посочиха, че поразената цел била място, където "агенти на разузнаването на "Хамас" са събирали информация, за да извършват атаки срещу израелци".

100 ракети изстреляни към Израел от Ивицата Газа за около час
Обновена

100 ракети изстреляни към Израел от Ивицата Газа за около час

В Южен Израел са задействани сирените за опасност от ракетна атака

По-рано от армията на Израел обявиха, че около 300 ракети са били изстреляни от палестински екстремисти през вчерашния ден към южните територии на Израел, като е бил ударен автобус. Израелските въоръжени сили са отговорили, като са атакували над 70 позиции на екстремистите в Ивицата Газа по земя и въздух.

По-рано палестинският лидер Махмуд Абас също призова световната общност да се намеси в ситуацията и да спре "израелската ескалация".

Междувременно генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова всички страни в Газа "да упражнят максимална сдържаност".

"Генералният секретар следи отблизо последните събития в Газа. Той настоява всички страни да упражнят максимална сдържаност. Специалният координатор на ООН Николай Младенов работи в тясно сътрудничество с Египет и всички заинтересовани страни, за да възстанови спокойствието", посочи говорителят на Гутериш.