Военният министър на Израел Авигдор Либерман заяви, че решението на арабските държави да прекратят връзките си с Катар може да доведе до по-обширна коалиция срещу терора, в която да участва и еврейската държава, съобщава АФП.

"Няма съмнение, че това открива много възможности за сътрудничество в борбата срещу терора", каза Либерман пред израелския парламент.

"Видяхме визитата на американския президент в Саудитска Арабия, първо и преди всичко той говори за коалиция срещу тероризма", поясни министърът, имайки предвид обиколката на Доналд Тръмп миналия месец.

"Държавата Израел наистина е отворена за сътрудничество. В момента топката е от другата страна", добави той.

Само преди няколко часа Саудитска Арабия и още няколко арабски държави прекратиха отношенията си с Доха, тъй като Катар подкрепя терористите и Иран.

"Ясно е за всички, че случилото се тази сутрин е още един пример, че дори арабските държави разбират, че истинската заплаха в целия регион не е Израел, не са евреите, не е ционизмът, а тероризмът", подчерта Либерман.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров е провел телефонен разговор с катарския си колега, съобщава руското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

Лавров е призовал за разрешаване на различията между Катар и арабските държави чрез диалог.

Ведомството пояснява, че Лавров е изразил тревогата си от появата на нова точка на напрежение в арабския свят.

Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абу ал Гейт също изрази, цитиран от Ройтерс, съжалението си от развоя на ситуацията и призова за изглаждане на различията.

Той призова всички страни да се върнат към постигнатите през 2014 споразумения в споровете между Катар и останалите съседи.