Израел се готви за пик на COVID-19, съобщиха информационни агенции. Това стана ясно от нареждания на здравните власти към болниците, но показа и търкания между администрацията и онези, които в момента са "на първа линия" в здравните заведения.

Към неделя 44 души са починали от новия коронавирус в Израел. Има 8 018 потвърдени случая на заболяването, а 477 души са се възстановили.

Тъй като смъртният брой от новия коронавирус и броят на заразените случаи продължиха да нарастват, израелското здравно министерство изпрати съобщение за болниците в цялата страна, според което с приоритет трябва да са болните именно от вируса.

Намалете не-коронавирусните грижи, гласи нареждането.

Министерството в писмо до всички болнични администратори поиска в рамките на три седмици 80% от леглата да бъдат разпределени за пациенти с COVID-19.

Проф. Зеев Ротщайн, изпълнителен директор на Медицински център Хадаса, пред коронавирусната комисия на Кнесета (парламента) в неделя, обвини Министерството на здравеопазването, че публикува неточни данни за тестовете.

Нетаняху и Борисов обсъдиха възможността Израел да ни изпрати тестове за COVID-19

Нетаняху и Борисов обсъдиха възможността Израел да ни изпрати тестове за COVID-19

Още няма надежден бърз тест...

Ротщайн поиска да се извършват повече тестове и на медицинския персонал, въпреки недостига на такива комплекти.

Двете университетски болници на Йерусалим в Медицински център имат комбинирани 1000 легла и лекуват много хора с новия коронавирус.

Проф. Яков Асаф, ръководител на Качеството за подобряване на качеството в Спешното отделение по медицина, каза пред Media Line, че според наблюденията му развитието е в норма.

"В Йерусалим и в Израел като цяло нещата са повече или по-малко под контрол. Усещането ми е, че ние не отиваме в посока Италия и Испания, Китай или САЩ. Не сме там и вярвам, че няма да бъдем там ", каза той.

Наела Хайек, медицинска сестра призна, че здравните системи по целия свят са на ръба на колапса.

"Дотук добре. През изминалата седмица имахме достатъчно респиратори. Мисля, че имаме 150 и има още 30 такива машини на път за нашата болница ", каза тя.

Израел надхвърли 7 000 заразени с коронавирус, 37 починали

Израел надхвърли 7 000 заразени с коронавирус, 37 починали

Около 115 души са в тежко състояние

Хайек каза, че ще са необходими допълнителни служители.

Лекарите считат, че мерките на правителството са помогнали да овладеят епидемията, но все още планират най-лошия сценарий.

Припомняме, че премиерите на Израел и България Нетаняху и Борисов обсъдиха възможността Израел да ни изпрати тестове за COVID-19.

Израелските учени работят върху бърз тест за COVID-19, но засега не е постигната необходимата надеждност, затова в страната се масово се прилагат PCR-тестовете като единствено средство, доказващо заразяване с коронавируса. Здравната система на Израел полага големи усилия да осигури необходимото количество за тестване за населението, но при възможност ще изпрати тестове на България.олн