Министерството на отбраната на Израел завърши безпрецедентни военни учения този месец. По време на игрите са тествани възможностите на тристепенната система за противовъздушна отбрана, обявиха официални представители, цитирани от "Таймс ъв Израел".

На ученията, определени от министерството като голям успех, са изпробвани различни системи за противовъздушна отбрана и батареите е трябвало да синхронизират действията си за едновременно прихващане на различни цели, включително снаряди, безпилотни самолети и крилати ракети.

Ученията конкретно са били насочени към изпитване на възможностите на нова версия на системата за противовъздушна отбрана със среден обхват "Прашката на Давид", която в момента е разработвана, а също така и нови способности на "Железен купол".

"Прашката на Давид", която представлява средният слой от системата за противовъздушна отбрана на Израел, е била изпробвана с балистични ракети и по-трудните за прихващане крилати ракети, които са способни да променят посоката си и да преодоляват противовъздушната отбрана.

"Железен купол" също е била със задача да сваля крилати ракети и безпилотни самолети. Това представлява голяма крачка в развитието на възможностите на "Железен купол", който първоначално е бил разработен за прихващане на обикновени ракети. През годините е подобрен, за да неутрализира снаряди, безпилотни самолети и сега крилати ракети.

Двете системи са се представили добре на изпитанието, преодолявайки всички заплахи. Министерството на отбраната отказа да съобщи колко мишени са поразени по време на учението.

В допълнение към "Железен купол" и "Прашката на Давид" тествана е системата "Стрела", която е за поразяване на цели с голям обсег. Тестовете са се провели по земя и вода.

Моше Пател, ръководителят на израелската Организация за ракетна отбрана към военното министерство, коментира пред журналисти, че подобно учение никога не е провеждано.

Според израелските военни подобно изпитание е неизвестно по света, в момента само Израел има такива възможности.

Военният министър Бени Ганц приветства изпитанието, отбелязвайки, че системите за противовъздушна отбрана на Израел осигуряват защита от различни заплахи.

Най-ниският слой от многостепенната противоракетна отбрана на Израел е "Железен купол". В средата е "Прашката на Давид", а с най-големият обсег е "Стрела", която е проектирана да прихваща балистични ракети. Към системата е присъединена и американската "Пейтриът" за сваляне на самолети.

Но военни представители предупредиха, че при война някои ракети неизбежно ще преминат през многослойната отбрана.