Израел се опитва да предотврати опита на палестинските власти да се присъединят към международните полицейски сили Интерпол, обявиха израелски представители, цитирани от The Times of Israel.

Еврейските власти се опасяват, че ако Палестина се присъедини към организацията, това ще доведе до изтичане на чувствителна информация до палестински терористични групировки.

Палестинците искат молбата им за присъединяване към Интерпол да бъде гласувана на ежегодната генерална асамблея на организацията, която ще се проведе следващата седмица.

В опит да предотвратят това израелски дипломати лобират в страните членки, докато представители на израелската полиция разговарят с колегите си в Интерпол.

Израел се страхува, че чувствителна информация може да изтече до терористи, ако палестинците се присъединят към организацията, каза източник в Йерусалим пред медията, без да разкрива подробности.

Израел като цяло блокира всички опити на палестинците да се присъединят към международни организации, тъй като би означавало практическо признаване на Палестина за държава.

Новинарският сайт Walla отбелязва, позовавайки се на израелски официални лица, че приемането на палестинците в Интерпол, без да изпълнят критериите за членство като държава, ще доведе до "политизиране на всички решения и гласувания в организацията", както и ще окаже влияние върху нормалното функциониране на Интерпол.

Израел се надява комбинацията от Палестина, Косово, както и Соломоновите острови, които са подали молба за членство в Интерпол, да накара Русия и други държави да застанат на страната на Израел. Русия не признава Косово, което обяви независимост на 2008 година.