Системата за противоракетна отбрана на Израел "Железен купол" направи "технологичен скок" през последните месеци след поредица от модернизации, които подобриха способността на системата да реагира срещу множество комплексни заплахи. Това съобщават от Министерството на отбраната на еврейската държава, пише "Таймс ъв Израел".

Ведомството пояснява, че системата може едновременно да поразява няколко безпилотни самолета, ракети и снаряди.

Израелските ВВС поддържат многослойна система за противоракетна отбрана, която има за цел да защитава страната от въздушни заплахи. Най-долният слой е "Железен купол".

"10 г. след въвеждането на "Железен купол" днес ние завършихме качествен технологичен скок във възможностите на системата. При три поредици от експерименти само за няколко месеца ние модернизирахме възможностите на "Железен купол" срещу следващо поколение заплахи", обяви Моше Патал, представител на военното министерство.

По думите му модернизираната система влиза на въоръжение във ВВС и допълнително ще укрепи въздушната отбрана на Израел.

Израел се хвали с невиждано по света многослойно ПРО

Израел се хвали с невиждано по света многослойно ПРО

Изпитания са "Железен купол", "Прашката на Давид" и "Стрела"

Най-ниският слой от многостепенната противоракетна отбрана на Израел е "Железен купол". В средата е "Прашката на Давид", а с най-големият обсег е "Стрела", която е проектирана да прихваща балистични ракети. Към системата е присъединена и американската "Пейтриът" за сваляне на самолети.