Израелският премиер Нафтали Бенет заяви, че страната му си запазва "правото" да "спре" ядрената програма на Иран, става ясно от изявление, публикувано от пресслужбата на правителството.

Въпреки че предпочита дипломатическо решение, Израел ще трябва да действа, за да се "защити", ако международната общност не сложи край на напредването на Техеран към ядрено оръжие "в рамките на определен период от време", подчерта той пред генералния секретар на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси в Йерусалим.

Иран прави неверни изявления и подвежда международната общност, която трябва да използва "всички средства", за да му попречи да се сдобие ядрено оръжие, настоя Бенет.

Израел обвини Иран в кражба на секретни документи на МААЕ

Израел обвини Иран в кражба на секретни документи на МААЕ

За да ги използва за укриване на доказателства за ядрената си програма

Преди дни Израел обвини Иран в кражба на секретни документи на Международната агенция за атомна енергия, за да ги използва за укриване на доказателства за ядрената си програма.

Еврейската държава смята за заплаха за своята сигурност ядрената програма на Иран - заклетия й враг, за който твърди, че се стреми да се сдобие с атомна бомба - нещо, което от своя страна Техеран отрича.

В наскоро публикуван доклад на Агенцията на ООН се посочва, че има нерешени въпроси, свързани със следи от обогатен уран в три необявени от Иран обекта - в Мариван, Варамин и Туркузабад в провинция Техеран.

От своя страна, иранското външно министерство заяви, че докладът на МААЕ не е нито "балансиран", нито "справедлив".

МААЕ: Иран има количества обогатен уран 18 пъти над нормата

МААЕ: Иран има количества обогатен уран 18 пъти над нормата

3809,3 килограма, вместо договорените 202,8 кг