Израел тайно предоставял помощ на сирийски бунтовници. Това пише американското издание "Уолстрийт джърнъл", цитирано от "Индипендънт".

Израелската държава подпомагала сирийските бунтовници със съществено финансиране и помощ в друга форма с цел поддържане на буферна зона в граничния район на Голанските възвишения.

Властите предоставили голямо количество храна, горива, медикаменти, а също и много пари на сунитски бунтовници, борещи се с правителството на Башар Асад, отбелязва изданието, позовавайки се на "шестима бунтовници и трима души, запознати с израелската позиция".

Известно е, че Израел е предоставял медицинска помощ на сирийски граждани и бойци на границата със Сирия. Държавата няколко пъти отговори на нападения, но като цяло еврейската страна не участва пряко в конфликта.

Специализирано израелско военно звено давало по 5 000 долара месечно на групата Fursan al-Joulan - Рицарите на Голан. Групата е от около 400 бойци и тя не получава пряка подкрепа от Запада, а също така не е свързана със Сирийската свободна армия.