Сигнализирайки подкрепата си за Украйна, Израел започна да тества в Киев система за предупреждение за ракети за защита на населението от руски атаки, съобщава "Ал-монитор".

Посланикът на Украйна в Израел Евгений Корничук каза в сряда, че Киев е започнал да тества разработената от Израел система за ракети, целяща да предупреждава цивилни, когато ракети или други снаряди са изстреляни в района, където са разположени.

Обещанието да се помогне на Украйна със система за предупреждение за цивилни беше направено още при предишното правителство на Бенет-Лапид, но конкретни стъпки за напредък в доставката на системата бяха предприети по време на посещението на външния министър Ели Коен в Киев в средата на март, когато той се срещна с президента Володимир Зеленски. Подготвяйки се за пътуването на Коен до Киев, правителството на Израел одобри бюджета за разработване и внедряване на такава система.

Самият Израел използва гражданска алармена система от много години, особено срещу ракетен обстрел от Газа и срещу ракети от ливанската граница. Все пак системата трябваше да бъде адаптирана към географските параметри на различни области в Украйна, за да работи оптимално, процес, чието изпълнение отне няколко месеца. Системата, която сега е доставена в Киев, трябва да идентифицира изстрелването на ракети и други видове снаряди, за да изчисли къде се очаква да паднат и колко време имат хората в тази зона, за да потърсят убежище.

Обявявайки, че тестването на алармената система е започнало, Корничук каза: "Надяваме се, че ще финализират предупредителната система бързо и можем да я копираме и поставим във всички големи градове. Украинското правителство контролира шест града с над милион жители и определено ще използваме израелска технология, за да спасим живота на хората. Той добави: "Това е много важно за нашата гражданска и военна инфраструктура. Това е оборудване, което ще ни позволи да спасяваме животи".

В изявлението си от сряда Корничук също така повтори искането на Киев за израелска помощ за разчистване на мини. "През последните шест месеца освободихме територия, два пъти по-голяма от Израел, която е пълна с мини. Нашите фермери бяха взривени в тракторите си", отбеляза посланикът, като добави, че водещият украински експерт по разминиране е работил в миналото в Африка с израелски компании, специализирани в тази област. Посланикът подчерта, че въпреки че в Украйна имат знанията да разминират, те нямат достатъчно оборудване, за да покрият големите минирани площи, особено сега през пролетта, когато сезонът на засяване е започнал.

На среща в Брюксел във вторник с еврокомисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархели Коен обсъди, наред с други неща, възможното участие на Европейския съюз в проект за разминиране на Украйна. Двамата мъже се съгласиха да разгледат инициатива за тристранно сътрудничество, при която израелски компании, финансирани от ЕС, ще помогнат на Украйна в разчистването на мини.

След руското нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г. Киев многократно е молил Йерусалим за военна помощ. В началото Израел отказа категорично, страхувайки се от реакцията на Русия. IDF координира с руската армия своите действия в сирийското небе. Русия също е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и основен участник в иранското досие. За Израел провокирането на Москва е равносилно на стратегически риск, който той не желае да поеме. Все пак, изправен пред натиск от страна на Съединените щати, ЕС и Украйна, тогавашният министър на отбраната Бени Ганц се съгласи да изпрати в Украйна отбранително оборудване - главно каски и жилетки. Системата за предупреждение, предоставена сега на Киев, отразява по-нататъшното присъединяване на Израел към проукраинския лагер.

Израелски дипломати обясниха пред "Ал-монитор", че съдейки по езика, използван наскоро от Киев, изглежда, че украинското ръководство се е примирило с това Израел да не им предоставя оръжие. След като Зеленски облекчи натиска, сега и европейците са. Това от своя страна позволява на Израел да се съсредоточи върху това, което може да предостави: системата за предупреждение. Израелските дипломати отбелязаха, че това сътрудничество за отбрана/защита с Украйна е в крак със задълбочаването на връзките между Израел и НАТО.

С премахването на натиска върху доставката на оръжия, Израел изглежда намери своя начин да подкрепи Украйна срещу Русия. Това беше очевидно тази седмица и при посещението на заместник-председателя на Върховната рада на Украйна Олена Кондратюк в Израел. Кондратюк се срещна с председателя на Кнесета Амир Охана и с генералния директор на външното министерство Ронен Леви. На 1 май тя посети град Ашкелон, разположен на 10 километра от границата с Газа, където видя инсталирането на израелската система за предупреждение за ракети. 

Засега става въпрос само за радари, не се споменава ПВО системата "Железен купол".

Украйна - най-голямата минна зона в света

Украйна - най-голямата минна зона в света

За пълното й прочистване ще са необходими 2700 години