Сирийската армия обяви рано тази сутрин, че Израел е нанесъл въздушни удари по район в южните покрайнини на Дамаск, където военни дезертьори смятат, че има силно иранско военно присъствие. Това е втората подобна атака в рамките на една седмица, информира "Ройтерс".

Израелският въздушен удар по стратегически район, който Израел е удрял в миналото, е извършен от окупираните Голански възвишения и е причинил само материални щети, се уточнява в изявлението на сирийската армия.

Военни дезертьори са посочили, че е била ударена военна база във възвишенията Джабал Мане близо до град Кисва, където Революционната гвардия на Иран отдавна е укрепена в горист район, почти 15 км южно от центъра на Дамаск.

Израел нанесе удари по сирийската армия

Израел нанесе удари по сирийската армия

Има убити и ранени

Удари, извършени през юли, поразиха и градове близо до Кисва, където има силно присъствие на ливанската проиранска ливанска групировка "Хизбула" заедно с други проирански милиции, според високопоставен дезертьор от армията.

Районът разполага със зенитни ракети, които са разположени за защита на сирийските Голански възвишения по границата с Израел, казаха военните източници.

"Ние не коментираме подобни новини", отбеляза израелски военен говорител пред "Ройтерс".

Въздушните удари са поразили територия, която се намира в зона, която се простира от южната провинция на Дамаск до окупираните от Израел Голански възвишения, където нарастващото иранско присъствие се разглежда като стратегическа заплаха от Израел.

В изявлението на сирийската армия се казва, че израелският въздушен удар е дошъл от окупираните Голански възвишения и е причинил само материални щети.

Миналата сряда Израел предприе въздушни нападения срещу, както той го определи, широк спектър от сирийски и ирански цели в Сирия, изпращайки сигнал, че ще продължи политиката си за нанасяне на удари през границата въпреки загубата на президента на САЩ Доналд Тръмп на президентските избори.

Правителството на сирийския президент Башар Асад никога не е признавало публично, че има ирански сили, действащи в негова подкрепа в гражданската война в Сирия, като твърди, че Техеран имал само военни съветници в страната.

Източници от западните специални служби посочват, че засилените удари на Израел срещу Сирия през последните няколко месеца са част от прикрита война, одобрена от Вашингтон, и част от антииранската политика, която подкопа през последните две години сериозната военна мощ на Иран, без да предизвика значително нарастване на военните действия.

Израелски военни заявиха през последните месеци, че Израел ще засили кампанията си срещу Иран в Сирия, където Техеран разшири присъствието си с помощта на своите прокси милиции.