Израел пак атакува позиции на Хамас в Газа и спря доставките на гориво за анклава. Действията на еврейската държава са в отговор на пусканите от палестинската територия запалителни балони и балони с експлозиви, информира АФП.

Израел успешно тества ПРО "Стрела"

Израел успешно тества ПРО "Стрела"

"Стрела" е част от многослойна система за противоракетна отбрана

Тази нощ израелски бойни самолети, хеликоптери и танкове извършиха четвърта атака за последната седмица. Няма информация за пострадали хора. Една невзривена ракета е паднала в управлявано от ООН училище в бежански лагер в Газа.

Палестински представител каза, че невзривената ракета е изстреляна от израелски самолет и е паднала в района на училището. Екипи работят пo обезвреждането й.

Говорител на Агенцията на ООН за палестинските бежанци коментира пред осведомителната агенция, че ракетата е паднала в едно от училищата им, където децата се върнаха в клас в неделя след петмесечно прекратяване на учебната дейност заради пандемията от коронавирус.

Израел бомбардира позиции на Хамас

Израел бомбардира позиции на Хамас

Армията поясни, че ударите са ответна мярка заради пуснатите през последните дни балони

Ние затворихме училището и чакаме разследване да установи фактите и щетите, поясни представителят.

Говорител на израелската армия коментира, че проверяват информацията.

Министерството на отбраната на Израел обяви, че спират доставките на гориво заради изпращаните от Газа запалителни балони към територията на еврейската държава и подкопаване на стабилността.

Израелската противопожарна служба в южната част на страната е регистрирала 60 пожара във вторник и 24 в сряда, няма пострадали.

Хамас с послание за Израел с изстрелване на ракети към Средиземно море

Хамас с послание за Израел с изстрелване на ракети към Средиземно море

Ракетите са "послание" към Израел да е наясно

В отговор на пусканите балони Израел затвори пропускателен пункт за товари с Газа и намали разрешителните в крайбрежната риболовна зона.

Хамас осъди израелските атаки по Газа и санкциите като "опасно и агресивно поведение". Заплаши Израел, че ще си плати за действията. 

Израел удари Газа

Израел удари Газа

Позиции на Хамас са били мишената

Според палестински анализатори с действията си Хамас се опитва да окаже натиск върху Израел да позволи отпускане на катарска финансова помощ за Ивицата Газа.

В понеделник Хамас изстреля няколко ракети към морето като "послание" към Израел.