Израел разшири своята кампания за ваксинация срещу COVID-19 в неделя, за да включи 16 до 18-годишни в това, което правителството определи като опит да даде възможност да присъстват на изпити в училище, съобщава "Ройтерс".

Израел, който има най-бързия процент на разпространение на ваксини в света, се надява да започне да отваря икономиката си следващия месец.

С редовен внос на ваксини Pfizer, Израел е приложил поне една доза на повече от 25% от 9-милионното си население от 19 декември, обяснява Министерството на здравеопазването.

Първоначално ваксините бяха ограничени до възрастни хора и други високорискови категории, но сега са достъпни за всеки над 40 години или - с разрешение на родителите - за тези между 16 и 18 години.

Надеждите за глобален "ваксинационен паспорт" срещат възражения в държави от ЕС

Надеждите за глобален "ваксинационен паспорт" срещат възражения в държави от ЕС

Израел ще въведе подобен документ, а Гърция лобира пред ЕС за общоевропейски такъв

Включването на тийнейджърите има за цел "да позволи връщането им (в училище) и организираното провеждане на изпити", коментира говорител на Министерството на образованието.

Израел връчва сертификат за зрелост на ученици от 10-12 клас, които полагат изпити, провеждани от Министерството на образованието, които играят основна роля за приемане в университетите. Те също могат да повлияят на настаняването в армията, където много израелци са на задължителна служба след гимназията.

Страната е под трета национална блокада от 27 декември, която планира да премахне в края на януари.

Министърът на образованието Йоав Галант заяви, че е твърде рано да се каже дали училищата ще отворят отново следващия месец. Сред факторите е доколко Израел, който се бори с прилив на инфекции, е засегнат от заразния вариант на вируса, открит за първи път във Великобритания.

Хези Леви, генерален директор на израелското министерство на здравеопазването е попитан в интервю за армейско радио дали ваксинирането на тийнейджъри може да представлява непредвидени рискове - може би за собствените им, все още неродени деца.

"Не знам, но тази ваксина не се различава от ваксините срещу други вирусни заболявания ... и бе успешно тествана за странични ефекти." Той добави, че не се съмнява, че претегляйки относителните рискове от коронавируса е за предпочитане да се получи ваксина.

Израел с нов рекорд - ваксинира 224 000 души за ден

Израел с нов рекорд - ваксинира 224 000 души за ден

До момента общо 2,4 милиона израелци са получили първата доза