Министърът на отбраната на Израел Нафтали Бенет заяви, че страната му започва да вижда признаци, че Иран преосмисля усилията си за постоянно военно присъствие в Сирия, пише "Таймс ъв Израел".

"Мога да ви кажа, че ние виждаме първи индикации на отслабване на Иран и обмисляне на нов курс в Сирия", обяви Бенет на конференцията за военни технологии в Тел Авив New-Tech 2020.

Израел бомбардира Дамаск, убити са 7 души, включително четирима иранци

Израел бомбардира Дамаск, убити са 7 души, включително четирима иранци

През нощта, израелски ракети са ударили района на летището в Дамаск.

Според Бенет тази потенциална промяна в посоката е заради усилията на Израел срещу стратегията на Иран, макар че други военни представители и анализатори мислят, че най-вероятно е в резултат на убийството на иранския генерал Касем Солеймани с американски дрон през миналия месец. Солеймани, лидер на Бригадите "Кудс", беше отговорен за разработването и изпълнението на политиките на Ислямската република в Сирия.

"Иранците изпращат сили, за да установят присъствие там с цел изтощаването ни, но ние превърнахме тази пречка в предимство. Имаме надмощие оперативно и разузнавателно и ние казваме на иранците ясно: Напуснете Сирия. Няма нищо за вас тук", подчерта военният министър.

Бенет подчерта, че Израел планира да засили кампанията за натиск върху Иран.

"Ние преминаваме от отбранителна позиция към офанзивна позиция - да отслабим, да изтощим и да изморим главата на октопода, за да отслабим ръцете му", каза още той, сравнявайки Иран с октопод.

Според него Иран сега е особено уязвим, тъй като хората в страната продължават да протестират срещу авантюрата на правителството в чужбина, докато икономическата ситуация в страната се влошава заради американските финансови санкции.

"Има демонстрации по улиците на Иран, персийският народ призова аятоласите: Спрете да харчите парите и да проливате нашата кръв за авантюри", смята Бенет.

Коментарите на военния министър идват часове след публикуването на сателитни изображения, които показват големи щети върху складове и сгради на международното летище в Дамаск при въздушни удари на Израел миналата седмица. Снимките са публикувани от компанията ImageSat. На тях се виждат няколко склада, използвани за съхранение на ирански оръжия. Те са унищожени при ударите.