Заместник-началникът на Генералния щаб на израелската армия генерал-майор Яир Голан беше остро разкритикуван от твърдолинейни израелски министри, след като сравнил Германия преди Втората световна война с днешен Израел, съобщава АП.

Ако има нещо, което ме плаши във връзка с почитането паметта на жертвите на Холокост, то това са ужасяващите тенденции в Европа като цяло и в Германия специално, преди 70, 80 и 90 години, и откриването на белег от тях сред нас, днес, 2016 година”, каза генералът вчера на церемония в централната част на Израел във връзка с почитане паметта на жертвите на Холокост.

Той добави, че израелците трябва да обсъждат как да изкоренят нетолерантността, насилието, самоунищожението от пътя на етническо влошаване.

Образователният министър Нафтали Бенет призова Голан да коригира изказването си, тъй като е разглеждано като сравнение на израелските войници с нацистите и оказване на подкрепа на тези, които отхвърлят Холокост.

Правосъдният министър Айелет Шакед изтъкна, че Голан е „малко объркан” и изявлението му отразява „липса на разбиране, ако не и неуважение на Холокост”.

В същото време лидерът на лявоцентристката опозиция Исак Херцог смята, че генералът е постъпил смело.

Днес от израелската армия обявиха, че Голан не е имал намерение да сравнява Израел с „ужасите” на нацистите от преди 70 години.

Това е абсурдно и безоснователно сравнение, което той никога не е правил  и никога не е имал намерение да критикува израелското правителство, отбелязват от армията.

В Израел почитат паметта на 6 милиона евреи, които са избити от Нацистка Германия и съюзниците им по време на Втората световна война. Отбелязването на Холокост започна вчера вечерта и днес продължава с редица мероприятия в страната.