Израелският президент атакува Бенямин Нетаняху след коментар на премиера относно арабското малцинство в държавата, че Израел "не е държава на всичките си граждани", информират местни медии.

По-малко от месец преди парламентарните избори на 9 април, на които Нетаняху се надява да спечели с подкрепата на крайнодесни политици и избиратели, премиерът написа в Instagram: "Израел е държавата на еврейския народ и само на него".

Президентът на Израел Реувен Ривлин, който е дългогодишен политически опонент на премиера, не спомена името на министър-председателя, но разкритикува "напълно неприемливото изказване за арабските граждани на Израел".

"Няма първа класа граждани и няма втора класа избиратели. Ние всички сме равни в кабината за гласуване. Ние всички представляваме Кнесета (парламента)", отвърна Ривлин.

Коментарът на Нетаняху се отнася до изключително спорен закон за "националната държава", който беше прокаран през миналата година. В него се казва, че само евреите имат право на самоопределение.

Критици на закона алармират, че граничи със "сегрегация" на 1,8 милиона араби с израелско гражданство, което е 1/5 от общото население.

Нетаняху е обвиняван в демонизиране на израелските араби и при предишни предизборни кампании, за да насърчи десните избиратели.

В неделя премиерът увери, че "няма проблем с арабските граждани в Израел. Те имат равни права като всички нас и правителството на "Ликуд" инвестира повече в арабския сектор в сравнение с всички други правителства", като има предвид партията си.