Около 4,7 милиона души в Испания, което е 1 на всеки 10 души, са се разболели от коронавирус от началото на пандемията, според ново изследване на антитела, ръководено от правителството, съобщава АФП.

Цифрата е значително по-висока от официалните данни на министерството на здравеопазването, които сега възлизат на 1,76 милиона. Повече и от прогнозата за над 3 милиона на премиера Педро Санчес през октомври.

Изследването на разпространението вече е в четвъртия си кръг и включва провеждане на бързи тестове за антитела. Резултатите от предишния кръг на изследването, публикувано през юли, установиха, че степента на разпространение е малко над 5%.

Процентът на инфекциите в Мадрид е най-високият от всички испански региони, като около 18% от населението е положително за антитела Covid-19, при национален процент от 9,9%.

1/3 от испанците са готови да се ваксинират веднага

1/3 от испанците са готови да се ваксинират веднага

Само 8,4% биха отказали ваксина

За разлика от тях, региони като Канарските острови и Валенсия на изток са имали степен на разпространение под 5%.

Процентът на инфекциите е по-висок сред здравните работници - 17%, коментира координаторът на изследването Марина Полан.

Процентът сред жените, които се грижат за възрастни хора, е 16%.

Степента на заразяване също е по-висока сред чужденците, живеещи в Испания - 13%.

Испания е една от най-тежко засегнатите страни в Европа от пандемията, регистрирайки над 48 000 смъртни случая, според официалния отчет на министерството на здравеопазването.

Всеки европеец с маска на Коледа - призив на СЗО

Всеки европеец с маска на Коледа - призив на СЗО

"Може да е неловко да носите маска до приятели и семейство", но може да им спасите живота