Световната здравна организация, СЗО призова европейците да носят маски по време на семейни събирания по Коледа, съобщава БиБиСи.

В него се казва, че Европа е изложена на "висок риск" от нова вълна от коронавирусни инфекции в началото на 2021 г., тъй като предаването на вируса остава високо.

Страните на континента регистрират хиляди ежедневни случаи и стотици смъртни случаи. Германия е сред страните, затягащи ограниченията в сряда, затваряйки училища и несъществени фирми.

Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че първата ваксина Covid ще бъде разрешена за употреба до една седмица.

Фон дер Лайен заяви пред ЕК, че ваксината Pfizer/BioNTech - разработена в Германия - ще бъде пусната незабавно за блока, повече от седмица по-рано от първоначално предвиденото.

Брюксел поиска имунизацията в ЕС да започне на един и същи ден

Брюксел поиска имунизацията в ЕС да започне на един и същи ден

Нека започнем с ваксинацията възможно най-скоро

В изявление на европейския регионален офис на СЗО се казва, че масовото увеличаване на събиранията на семейства и приятели в цяла Европа през зимния ваканционен сезон носи значителен риск от повишено предаване на Covid-19.

Той призова хората, семействата и общностите да изиграят своята роля, за да предотвратят повторно възобновяване на случаите.

Семейните събирания трябва да се провеждат навън, ако е възможно, ако са на закрито, участниците трябва да носят маски и да практикуват социално дистанциране, се казва в съобщението.

Във Великобритания откриха нов щам на  коронавируса, предупредиха СЗО

Във Великобритания откриха нов щам на коронавируса, предупредиха СЗО

Смята се, че се предава по-бързо...

"Може да се чувствате неловко да носите маски и да практикувате физическо дистанциране, когато сте в близост до приятели и семейство, но това допринася значително за гарантиране, че всички остават в безопасност и здрави", добави СЗО.

"За уязвимите хора и по-възрастните приятели или роднини може да се окаже много трудно да помолят близките си да стоят далеч физически, независимо от тревогите или притесненията, които могат да имат. Помислете какво може да изпитват другите и трудните решения, пред които ще бъдат изправени."

Изявлението също така призовава хората да избягват претъпкания обществен транспорт и предлага на страните със ски курорти да предприемат стъпки, за да ги адаптират, за да избегнат пренаселеност по време на ски сезона.

Германия с рекордна смъртност на първия ден от блокадата

Германия с рекордна смъртност на първия ден от блокадата

952 души са починали за последните 24 часа

Властите в Италия казват, че страната се е насочила към най-лошия си годишен брой жертви след Втората световна война.

Франция заменя второто си национално заключване с комендантски час от 20:00 до 06:00. Хората няма да имат право да излизат от къщата през тези часове без формуляр за разрешение. Баровете и ресторантите ще останат затворени поне до 20 януари.

В момента Холандия е под петседмично блокиране, най-строгият набор от мерки, обявени в страната от началото на пандемията. Ограниченията ще бъдат леко облекчени за три дни през Коледа.

В Обединеното кралство Лондон влиза в най-висока степен на правила за заключване в Англия. Пъбовете и ресторантите трябва да се затварят, с изключение на храна за внос и доставка, а местата за забавление на закрито трябва да останат затворени.

Литва влиза в режим на блокиране със забрана за несъществено движение между градовете. Забранен е и контакт между отделни домакинства.

Австрия трябва да изложи плановете си за Коледа, включително разширяване на правилата за носене на маски на закрито и ограничения на срещите между домакинствата.

Дания разширява своята "частична блокировка" в цялата страна, като места като ресторанти и спортни центрове са затворени във всички райони.

Комисия в Швеция установи - страната остави възрастните хора да умрат от коронавирус

Комисия в Швеция установи - страната остави възрастните хора да умрат от коронавирус

Стратегията на Швеция е безразсъдна и жестока, но печели похвали като благоприятна за бизнеса