Швеция не успя да защити възрастните хора в пандемията, с високото ниво на разпространение на общността, вероятно най-големият фактор, тъй като коронавирусът опустоши зле подготвените домове за възрастни хора, се казва в първоначалния доклад на официална комисия във вторник, съобщава "Ройтерс".

Пандемичната стратегия на Швеция, избягвайки блокадите и маските, се откроява в международен план, като остави училищата, ресторантите и бизнеса до голяма степен отворени, като същевременно призова хората към социална дистанция и поддържане на добра хигиена.

Когато бе обявена през пролетта, стратегията бе съчетана с цел да "огради" възрастните хора от COVID-19. Но с нарастването на броя на смъртните случаи, преди всичко в домовете за възрастни хора е назначена комисията, която да оцени реакцията.

В първите констатации на комисията тя казва, че общото разпространение и познатите досега структурни проблеми в системата за грижа за възрастни хора, за които сегашното и предишното правителство са отговорни в крайна сметка, са виновни за многото смъртни случаи.

"Тези недостатъци означаваха, че грижещите се за възрастни хора са неподготвени и не са добре оборудвани за справяне с пандемия", се казва в изявление на комисията. "Служителите до голяма степен бяха оставени сами да се справят с кризисната ситуация."

Стратегията бе наречена безразсъдна и жестока, но също така спечели похвали от хората, които я виждат като по-устойчива и благоприятна за бизнеса. Малко под половината от почти 7 700 смъртни случая в Швеция са жители на домове за възрастни хора.

Стефан Льовен: Швеция се провали с либералните мерки, да бъдем по-отговорни

Стефан Льовен: Швеция се провали с либералните мерки, да бъдем по-отговорни

Covid-19 вече е убил повече от 6000 шведи, като общите случаи са над 200 000

Комисията също така заяви, че мерките на правителството и правителствените агенции за защита на възрастните хора през пролетта са дошли твърде късно. "Ние също така оценяваме, че мерките са недостатъчни в няколко отношения".

Премиерът Стефан Льовен защити цялостната стратегия, но призна, че Швеция не е успяла да защити възрастните хора, въпреки че здравето и грижите за възрастните са отговорност на регионалните власти, а не на централното правителство.

През ноември шведската инспекция по здравеопазване и социални грижи заяви, че е открила "сериозни недостатъци" в грижите за възрастни хора - само в 6% от разгледаните случаи, пациенти на старчески дом COVID-19, получили физически преглед от лекар.

Швеция е с пъти повече смъртни случаи на глава от населението, отколкото нейните северни съседи.

Швеция и Дания отчетоха рекорден брой заразени с коронавируса за 24 часа

Швеция и Дания отчетоха рекорден брой заразени с коронавируса за 24 часа

Дания ще затегне действащите ограничителни мерки