Германия регистрира рекордна смъртност в началото на пълната блокада, която влиза в сила от днес за спиране на втората вълна на коронавирусни инфекции, информира ДПА.

Германия ще запази коронавирус мерките през първите месеци на 2021 г.

Германия ще запази коронавирус мерките през първите месеци на 2021 г.

"Цялостното облекчаване е много, много малко вероятно"

Институт "Роберт Кох" съобщи, че 952 души са починали за последните 24 часа. Но също се отбелязва, че в източната провинция Саксония, в момента един от най-сериозно засегнатите региони, са забавили предаването на данните по-рано тази седмица, което частично може да обясни високата смъртност.

Последният рекорд от началото на епидемията бе миналия петък, когато бяха потвърдени 598 починали.

Външно препоръча да се въздържаме от пътувания в Германия

Външно препоръча да се въздържаме от пътувания в Германия

След като страната въведе по-строги противоепидемични мерки

Институтът добави още 27 728 нови случая.

Общо в Германия има близо 1,4 милиона заразени и над 23 400 починали.

От днес Германия затвори и ограничи почти всичко след частичната блокада от началото на ноември, която не забави разпространението на заразата. Повечето магазини ще бъдат затворени до 10 януари най-рано. Училищата като цяло се връщат към дистанционна форма на обучение. Запазват се правилата за събиране на групи, максимум пет души от две домакинства могат да се събират. Това правило обаче ще бъде разхлабено от 24 до 26 декември, за да може семействата заедно да отпразнуват Коледа.

Германия налага блокада до 10 януари
Обновена

Германия налага блокада до 10 януари

Според постигнатото споразумение само хранителните магазини, аптеките и банките ще останат отворени

По време на частичната блокада ресторантите и баровете бяха затворени, но се адаптираха и сервираха храна и алкохол за вкъщи. Докато ресторантите могат да предоставят храна на клиентите за вкъщи, алкохолът сега е забранен на публични места.

Правилата са особено строги около новогодишните празници. Събиранията са забранени. Използването на пиротехнически средства също е сериозно ограничено, за да се намали натискът върху болниците, които вече са пълни с пациенти с коронавирус.