Един милиард души биха могли да се заразят с коронавирус в световен мащаб, освен ако на уязвимите страни не бъде оказана спешна помощ, предупреди група за помощ. Международният спасителен комитет (IRC) заяви, че е необходима финансова и хуманитарна помощ, която да помогне за забавяне на глобалното разпространение на вируса, съобщава БиБиСи.

"Крехките страни" като Афганистан и Сирия се нуждаят от "спешно финансиране", за да се избегне голяма епидемия. "Остава малък период от време за стабилна реакция".

Има повече от 3 милиона потвърдени случая на Covid-19 по целия свят с над 200 000 смъртни случаи, според университета Джонс Хопкинс в САЩ. Докладът на IRC, който се основава на модели и данни на Световната здравна организация (СЗО) и Imperial College London, изчисли, че в световен мащаб може да има между 500 млн. и 1 млрд. инфекции.

Може да има повече от 3 милиона смъртни случая в десетки засегнати от конфликти и нестабилност страни. "Тези цифри трябва да служат като събуждане. Пълната, опустошителна и непропорционална тежест на тази пандемия все още не е усетена в най-крехките и разкъсани от война страни в света. Ключът сега е донорите спешно да поставят гъвкаво финансиране за усилията на предните линии", коментира ръководителят на IRC Дейвид Милибанд.

"Правителствата трябва да работят заедно, за да отстранят всякакви пречки пред хуманитарната помощ."

Базираната в САЩ група, която реагира на хуманитарни кризи по целия свят, заяви, че фактори като размер на домакинствата, гъстота на населението, здравен капацитет и съществуващи конфликти биха могли да увеличат риска от големи огнища.

Много страни в развиващия се свят имат ниски официални проценти на заразяване или смърт на хора - но действителните числа се смятат за много по-високи.

Каролайн Сегуин, която управлява програми в Йемен за медицинската благотворителна организация "Лекари без граници", заяви, че организацията вярва, че хората там умират от Covid 19 - просто не в болници. "Убедени сме, че има локално предаване, но капацитетът за тестване е много, много нисък".

Сегуин заяви, че Йемен, за който в доклада на IRC се посочва, че е особено уязвим към коронавирус, е отслабен допълнително от неотдавнашните огнища на холера и морбили. "Здравната система се разпада ... и със сигурност министерството на здравеопазването не е в състояние да се справи с тази болест".