Предварителни данни от проучване на фармацевтичната компания AstraZeneca сочат, че ваксината ѝ срещу коронавирус генерира по-висок отговор на антитела срещу варианта Омикрон и други варианти, включително Бета, Делта, Алфа и Гама, когато се прилага като трета бустерна доза. Това предаде Ройтерс.

Повишеният отговор е наблюдаван при хора, които преди това са били ваксинирани с ваксината на AstraZeneca или с мРНК ваксина. Производителят ще предостави данните на регулаторните органи по света предвид спешната нужда от бустери.

Компанията разработи препарата си съвместно с изследователи от Оксфордския университет, а лабораторните изследвания миналия месец показаха, че три дози от ваксината са ефективни срещу бързо разпространяващия се Омикрон.

"Тези важни проучвания показват, че третата доза Vaxzevria (както е официалното име на ваксината на AstraZeneca -бел.ред) след две първоначални дози от същата ваксина или след мРНК или инактивирани ваксини силно повишава имунитета срещу Covid-19", казва в изявление ръководителят на Oxford Vaccine Group Андрю Полард.

Предишни проучвания обаче показаха, че mRNA ваксините на Pfizer и Moderna дават най-голям тласък на антителата, когато се прилагат като бустерна доза.

Ваксините на Pfizer и Moderna - най-добри за трета доза

Ваксините на Pfizer и Moderna - най-добри за трета доза

Дори половин доза от Pfizer помага според британско проучване