Американска компания изстреля ракета от първата частна ракетна площадка, която се намира в Нова Зеландия, съобщава БиБиСи.

17-метровата ракета "Електрон" на американската корпорация Rocket Lab беше изстреляна от полуостров Махия, обявиха от компанията в "Туитър".

Снимка 295775

Източник: "Туитър"

Тестовият полет е първото изстрелване на ракета от Нова Зеландия и първа голяма стъпка към използване на частни ракетни площадки.

Компанията планира за по-късно тази година по-често да провежда изстрелвания на ракети с търговска цел.

Неблагоприятните метеорологични условия принудиха компанията да изстреля ракетата на четвъртия ден от 10-дневния прозорец. "Електрон" беше изстрелян в 16,20 часа местно време.

Компанията не разреши медии да присъстват на изстрелването, но качи видео в профила си в "Туитър".

Изпитанието е част от три теста. На ракетата нямаше товар, но от Rocket Lab поясниха, че тя ще носи 150 килограма товар в орбита.

Компанията е избрала Нова Зеландия, тъй като основателят й Питър Бек е от островната държава и фирмата има филиал в страната.

Също така над страната има по-малък въздушен трафик и не е необходима голяма промяна на полетите всеки път при изстрелване на ракета. Освен това страната е разположена на добро място за изпращане на сателити в орбита.

Нова Зеландия се надява да стане нискотарифен космически център.

Сайтът на компанията позволява всеки да резервира място за сателита си. Най-евтината оферта за извеждане на малък товар е 77 000 долара.

Всяко изстрелване на ракета ще струва около 5 милиона долара.