Първата партида от пет френски изтребителя "Рафал", закупени от Ню Делхи като част от спорна сделка за милиарди долари, днес се насочи към Индия за бързо дислоциране на фона на растящото напрежение с Китай, информира АФП.

Споразумението, което е на стойност около 9,4 милиарда долара, е помрачено от обвинения на опозицията срещу правителството в корупция, макар че премиерът Нарендра Моди отхвърля твърденията.

Индия обмисля разполагане на изтребители "Рафал" на границата с Китай

Индия обмисля разполагане на изтребители "Рафал" на границата с Китай

Тази перспектива ще бъде обсъдена на среща на командването на ВВС в Ню Делхи на 22-24 юли

Построените от Dassault Aviation самолети, пилотирани от летци от индийските ВВС, излетяха от Мериняк, Югозападна Франция, се казва в съобщение на компанията.

До сряда петте самолета трябва да пристигнат във военновъздушната база "Амбала" в Северна Индия, на около 200 километра от границите с Пакистан и Китай.

Те ще презареждат във въздуха няколко пъти по време на полета до Индия. Ще се спрат в Обединените арабски емирства, където Франция има военновъздушна база.

Доставянето на "Рафал" официално започна през октомври, но самолетите останаха във Франция за обучение на пилотите и механиците. През септември 2016 г. Индия поръча 36 изтребителя.

Доставката трябва да бъде завършена до 2022 г.

Самолетите са чакани с нетърпение от Ню Делхи, тъй като иска да обнови остарелите си самолети.

Индия разположи в Източен Ладак изтребители МиГ-29, Су-30МКИ, ударни хеликоптери Apache и многоцелеви вертолети CH-47F Chinook.

Ситуацията в Източен Ладак се обтегна, след като през май и юни китайски и индийски войници влязоха в сблъсък. При краткия конфликт загинаха около 20 индийски войници и около 45 китайски войници. След това Индия и Китай увеличиха концентрацията на своите войски в този район. В началото на юли двете страни договориха постепенно оттегляне от линията на действителен контрол.