ВВС на Индия разглеждат въпроса за разполагане на нови френски изтребители "Рафал" на границата с Китай в Източен Ладак. Това съобщава вестник "Хиндустан таймс", който се позовава на военни източници, предаде ТАСС.

Тази перспектива ще бъде обсъдена на среща на командването на ВВС в Ню Делхи на 22-24 юли, пише изданието. Изтребителите могат да бъдат дислоцирани по линията на действителния контрол с Китай за укрепване оперативните възможности на индийските въоръжени сили, въпреки че войските на Индия и Китай се изтеглиха от Източен Ладак, пояснява вестникът.

Индия и Китай изтеглят войниците от спорен граничен район

Индия и Китай изтеглят войниците от спорен граничен район

Източникът поясни, че изтеглянето е в резултат на споразумение

Източниците подчертаха, че това е сложен и продължителен процес, който е в резултат на липса на взаимно доверие между страните.

Според изданието по молба на Индия Франция ще ускори доставките на изтребители "Рафал", като следващата партида ще бъде прехвърлена на 27 юли. Вместо четири самолета, както е планирано, новата партида ще включва шест изтребителя. Към момента индийските ВВС имат четири изтребителя "Рафал".

През септември 2016 г. Индия закупи от Франция 36 самолета от този тип за 6,5 милиарда долара. Първите 18 самолета трябва да бъдат доставени на Индия до февруари 2021 г., а останалите до април-май 2022 г.

Индия разположи в Източен Ладак изтребители МиГ-29, Су-30МКИ, ударни хеликоптери Apache и многоцелеви вертолети CH-47F Chinook.

Ситуацията в Източен Ладак се обтегна, след като през май и юни китайски и индийски войници влязоха в сблъсък. При краткия конфликт загинаха около 20 индийски войници и около 45 китайски войници. След това Индия и Китай увеличиха концентрацията на своите войски в този район. В началото на юли двете страни договориха постепенно оттегляне от линията на действителен контрол.

Премиерът на Индия надъхва армията си на границата с Китай

Премиерът на Индия надъхва армията си на границата с Китай

Враговете на страната били видели "огън и ярост