Премиерът на Индия Нарендра Моди направи изненадващо посещение, за да надъха индийските войски близо до спорната граница с Китай, като им каза, че враговете на страната са видели "огън и ярост" след кръвопролитен пограничен сблъсък миналия месец, информира "Франс прес".

При инцидента в долината Галуан в Ладак загинаха 20 индийски войници при брутален ръкопашен бой, като за първи път от 45 години войници загинаха в сражение в отдавна оспорваната хималайска граница между азиатските гиганти.

Китай призна, че също е понесъл жертви, но отказа да разкрие колко са те.

Индия отрязва Huawei от изграждането на 5G мрежата си

Индия отрязва Huawei от изграждането на 5G мрежата си

Заради заплахи от фишинг атаки от Китай и 5G технологията

Придружен от ръководителя на военните на Индия и началник на армията, Моди посети военен лагер на около 100 километра от мястото на пограничното сражение с Китай, преди да се срещне с ранени войници във военна болница.

"При тези трудни обстоятелства вие сте щитът на родината", подчерта Моди, сложил бейзболна шапка на корпуса "Огън и ярост", разположен там. "Враговете на майка Индия видяха огъня и яростта ви."

Без да назовава Китай, Моди добави, че "епохата на експанзионизма приключи... Историята показа как експансионизмът тласка човечеството към унищожение".

"Индия винаги е следвала пътя на мира в света, но в същото време тези, които са слаби, никога не могат да инициират стъпки за мир. Смелостта и куражът са предпоставка за мир", добави той.

Китай и Индия отдавна са в обтегнати отношения.

Индия купува от Русия 33 изтребителя МиГ-29 и Су-30 за 2,4 млрд. долара

Индия купува от Русия 33 изтребителя МиГ-29 и Су-30 за 2,4 млрд. долара

Укрепва силите си заради напрежението с Китай

И двете страни се обвиняват взаимно за сблъсъка и оттогава изпращат хиляди допълнителни войници в района.

Те проведоха няколко кръга от преговори на военно равнище и заявиха, че искат да сключат споразумение, но не постигнаха голям напредък.

На фона на възмущение в социалните мрежи, Индия се опита да окаже сериозен икономически натиск върху Китай, като тази седмица наложи забрана върху 59 китайски мобилни приложения, включително много популярното TikTok, позовавайки се на опасения във връзка с националната сигурност.

Китайският внос, включително суровини, жизненоважни за огромната фармацевтична индустрия на Индия, се трупа в пристанищата на Индия заради по-щателните гранични проверки.

Китай обвини Индия за пограничните им сблъсъци

Китай обвини Индия за пограничните им сблъсъци

Индийските действия били едностранна провокация

Министри заявиха тази седмица, че Индия вече няма да купува китайско оборудване за електроцентрали и че на китайските строителни фирми ще им бъде наложена забрана да участват в нови пътни проекти.

Говорителят на китайското външно министерство на редовната пресконференция днес разкритикува остро "безотговорните коментари" на индийските политици и призова за сътрудничество.

"Изостреното напрежение между двете страни е погрешен път и противоречи на фундаменталните желания на хората от двете страни", настоя говорителят на китайското външно ведомство.

"Индия не трябва да прави стратегическа погрешна преценка по отношение на Китай", допълни той. 

Индия и Китай се разбраха да прекратят пограничния военен конфликт

Индия и Китай се разбраха да прекратят пограничния военен конфликт

"Налице е взаимен консенсус за оттегляне на войските"