Преговорите между Индия и Китай вчера (22 юни) бяха проведени в Молдо в сърдечна, положителна и конструктивна атмосфера и завършиха с взаимен консенсус за оттеглянето на войските, информират световните информационни агенции.

Военни на Индия и Китай преговарят, нарастват призивите за бойкот на китайски стоки

Военни на Индия и Китай преговарят, нарастват призивите за бойкот на китайски стоки

В Индия настояват за военен и икономически контраудар срещу Китай

"Преговорите на равнище командири на корпуси се проведоха в Молдо (от китайската страна на Линията на фактически контрол в Ладак) в сърдечна, положителна и конструктивна атмосфера. Налице е взаимен консенсус за оттегляне на войските. Варианти за оттеглянето на войските от всички спорни райони в Източен Ладак бяха обсъдени и ще бъдат предприети и от двете страни", се казва в съобщение на въоръжените сили на Индия.

Сблъсъците между Индия и Китай избухнаха на 15 юни в малката спорна зона, където индийската област Ладак граничи с китайската област Аксай Чин. Индийските въоръжени сили обявиха, че 20 техни войници са били убити, а около 80 са били ранени при инцидента.

От своя страна китайското външно министерство обяви за "фалшиви новини" информациите за 40 загинали китайски войници в последните сблъсъци с Индия. Изявлението на китайските власти идва дни след като индийски министър заяви, че Китай е загубил най-малко 40 войници в сблъсъка.

След войната през 1962 г. между Индия и Китай, двете страни нямаха точно демаркирана граница в Хималаите. Вследствие на това оттогава районът често е повод за сблъсъци между тях.

Индия пришпорва Русия да я въоръжава заради граничния конфликт с Китай

Индия пришпорва Русия да я въоръжава заради граничния конфликт с Китай

По-конкретно с противоракетните системи С-400