Индийски и китайски военни командири преговаряха днес за успокояване на напрежението в района на тяхната спорна граница, докато обществените настроения в Индия се втвърдиха за военен и икономически контраудар срещу Китай след най-тежкия сблъсък между двете страни от повече от пет десетилетия, съобщава "Ройтерс".

Индийски правителствен източник е уточнил, че военни командири от двете страни са се срещнали в Молдо, от китайската страна на Линията на фактически контрол, която е де факто границата, разделяща индийската област Ладак от китайската Аксай Чин, високо в западната част на Хималаите.

Индия пришпорва Русия да я въоръжава заради граничния конфликт с Китай

Индия пришпорва Русия да я въоръжава заради граничния конфликт с Китай

По-конкретно с противоракетните системи С-400

По-нископоставени военни офицери присъстваха на първата серия от преговори миналия четвъртък след бруталния сблъсък на 15 юни, когато войници се биеха с камъни, метални пръти и дървени бухалки.

Докато обвиняват силите една на друга за кръвопролитието, двете правителства се опитаха да избегнат каквато и да е ескалация, която може да рискува по-нататъшен конфликт между двете въоръжени с ядрени оръжия държави.

Съгласно дълго спазвани правила от въоръжените сили и на двете страни, те се въздържат от стрелба с оръжие, а последният път, когато имаше кръвопролитен сблъсък на спорната граница, беше през 1967 година.

Индия разполага ударни вертолети Apache и изтребители в Източен Ладак

Индия разполага ударни вертолети Apache и изтребители в Източен Ладак

Ясен сигнал за Пекин, че Ню Делхи е готов да ескалира военния конфликт

Индийското външно министерство обаче определи сраженията, оставили 20 индийски войници мъртви и най-малко 76 ранени, като "предварително обмислени и планирани действия" от страна на Китай.

От своя страна Китай обвини индийските войници в нарушаване на военно споразумение и провокиране и нападение на войските му в долината Галуан в Ладак. Китай не разкри колко жертви е понесъл, въпреки че индийски министър заяви, че около 40 китайски войници може да са били убити.

Шокирани и разгневени от смъртта на своите войници, индийците призовават националистическото правителство на премиера Нарендра Моди да покаже, че Индия няма да бъде тормозена, горчиво припомняйки си за унижението на страната си във войната срещу Китай през 1962 година.

Защо Китай и Индия воюват в забутана хималайска долина?

Защо Китай и Индия воюват в забутана хималайска долина?

Военни експерти коментират, че една от причините за възникналия конфликт е, че Индия строи пътища

Членовете на индийски орган на търговци запалиха голям огън от китайски стоки на базар в Ню Делхи, настоявайки за национален бойкот на продуктите, произведени в Китай.

Конфедерацията на всички търговци в Индия (CAIT), която представлява около 70 милиона търговци, поиска федералните и щатските правителства да подкрепят бойкот на китайските стоки и да отменят правителствените поръчки, възложени на китайски компании.

Сблъсък между Индия и Китай: Обвиняват се взаимно, но говорят за диалог и консултации

Сблъсък между Индия и Китай: Обвиняват се взаимно, но говорят за диалог и консултации

Без куршуми, средновековен сблъсък с тояги, бухалки и бамбукови пръчки, обковани с пирони