Индия обмисля варианта да пришпори Русия да ускори доставката на ракетните системи за противоракетна отбрана С-400. Това е обявил източник от индийското военно министерство, пожелал да остане анонимен, съобщават руските медии.

Смяташе се, че Москва е планирала да отложи доставката до декември 2021 г. заради продължаващата пандемия от новия коронавирус.

Ускоряването на доставката на системите на стойност 5,4 млрд. долара, за които Индия извърши голямо плащане миналата година, се очаква да бъде обсъдено по време на двустранна среща на индийския министър на отбраната Ражнат Сингх с руския му колега Сергей Шойгу.

Преди да тръгне за Москва за участие във военния парад за Деня на победата на 24 юни, индийският военен министър написа в "Туитър", че посещението му е възможност за допълнително задълбочаване на военното и стратегическото партньорство между Индия и Русия.

Индия планира да купи 21 изтребителя МиГ-29 от Русия

Индия планира да купи 21 изтребителя МиГ-29 от Русия

Подменят изтребителите си МиГ-21

Решението на индийското правителство да изпрати министъра на отбраната да участва във военния парад в Москва идва след планираната покупка на Индия от Русия на 33 изтребителя, включително 12 броя Су-30МКИ и 21 броя МиГ-29 в спешен порядък и на фона на граничните сблъсъци между Индия и Китай в района на Ладак в далечния север на страната.

Индия също така разглежда военния парад в Русия като възможност за общуване с Москва по време на този критичен момент, тъй като на събитието вероятно ще присъства и китайският военен министър. Русия и Китай имат близки отношения в областта на отбраната, а като допълнение към притесненията на Индия, Пекин вече придоби собствени системи С-400 от Москва.

Предвижда се също така индийският военен министър да се срещне и руския вицепремиер Юрий Борисов, който отговаря включително за военните и космическите въпроси.

Сблъсък между Индия и Китай: Обвиняват се взаимно, но говорят за диалог и консултации

Сблъсък между Индия и Китай: Обвиняват се взаимно, но говорят за диалог и консултации

Без куршуми, средновековен сблъсък с тояги, бухалки и бамбукови пръчки, обковани с пирони