Индия разполага ударни вертолети Apache и изтребители в Източен Ладакх, за да засили защитните си сили след сблъсъците между индийски и китайски военни. Това съобщи в събота The Times of India, позовавайки се на военни източници.

"Хеликоптери "Апачи" с ракети въздух-земя, както и вертолети "Чинук ", способни да доставят артилерия в райони с голяма надморска височина, са преразпределени на изток от Ладакх. На предни позиции в авиобази са разположени изтребители Су-30 МКИ, МиГ-29 и "Ягуар".   

"За прехвърлянето на военна техника в Ладакх се използват самолети C-17 Globemaster, C-130J Super Hercules и Aн-32", допълва медията.

Във водите на Бенгалския залив Индийският флот засили групирането на военни кораби. "Тези действия са ясен сигнал за Пекин, че Ню Делхи е готов да ескалира военния конфликт по линията на действителния контрол в Ладакх", подчертава The Times of India.

Относно сблъсъците в Ладак, премиерът Нарендра Моди заяви в петък, че "Индия иска мир и приятелство, но суверенитета е основното. Ръцете на въоръжените сили са развързани, за да предприемат всички необходими мерки".

Моди разпорежда преглед на военни резерви и разполага флот и ВВС след сблъсъка с Китай

Моди разпорежда преглед на военни резерви и разполага флот и ВВС след сблъсъка с Китай

Силите са оперативно готови за интензивни бойни действия