Индийският премиер направи първите си коментари за сблъсъка с Китай и убийството на най-малко 20 войници в оспорваната хималайска гранична зона. В телевизионно обръщение Нарендра Моди предупреди, че смъртта им "няма да е напразна", съобщава БиБиСи. 

В среща на високо равнище, председателствана от премиера Моди снощи, въоръжените сили получиха допълнителна власт за преглед на военните резерви, съобщава "Спутник".

На Индийския флот е дадена и зелена светлина да разположи своите активи в района на пролива Малака, където може да противодейства на китайските военни кораби. Малакският проток е една от големите световни морски точки и основен маршрут за китайски кораби.

Според източници е направен призив за координация на трите служби - армия, флот и военновъздушни сили, за да се приоритизират изискванията, когато е необходимо. По същия начин активите на ВВС, които включват над 100 изтребители, също трябва да се придвижат до определени места.

Сблъсък между Индия и Китай: Обвиняват се взаимно, но говорят за диалог и консултации

Сблъсък между Индия и Китай: Обвиняват се взаимно, но говорят за диалог и консултации

Без куршуми, средновековен сблъсък с тояги, бухалки и бамбукови пръчки, обковани с пирони

Силите са оперативно готови за интензивни бойни действия, заповедта за запасите от боеприпаси е за повече от 20-дневна война.

Експерти по сателитни изображения и ветерани от индийската армия твърдят, че Народно освободителна армия на Китай има огромни концентрации на войски по-дълбоко по поречието на река Галуан

"Сателитните снимки показват, че най-малко една, ако не и две комбинирани бригади са в долината. Натрупването е минимум на 14 май и оттогава се увеличава".

"Глобал таймс", цитирайки военното командване на китайската армия, съобщи, че китайските военни са провели съвместни учения, насочени към унищожаването на ключови враждебни цели в планински район.

Учението включваше "артилерийски системи за дълги разстояния, ракетни системи земя-въздух, специални оперативни сили, армейската авиация, сили за електронно противодействие и инженерни и противохимични войски".

"За нас единството и целостта на Индия са от изключително значение и никой не може да ни попречи да я защитим. Никой не трябва да се съмнява, че Индия иска мир. Но ако бъде предизвикана, Индия е готова и способна да даде подходящ отговор по какъвто и да е начин", коментира премиерът Моди.

Защо Китай и Индия воюват в забутана хималайска долина?

Защо Китай и Индия воюват в забутана хималайска долина?

Военни експерти коментират, че една от причините за възникналия конфликт е, че Индия строи пътища