Противоречивият конгресмен от Айова от Републиканската партия Стив Кинг загуби преизбиране в битка с щатския сенатор Ранди Фийнстра, пише "Гардиън".

Консервативният конгресмен с 9 мандата, който многократно е заклеймяван от републикански лидери заради расистката си риторика и контактите си с националисти, попадна в кошмарна ситуация. Той беше освободен от някои свои задължения, изоставен от повечето републиканци и пренебрегван от партийното ръководство. Кинг също изгуби подкрепата на известни консерватори в Айова.

Фийнстра обяви победа във вторник вечерта, обещавайки да донесе "резултати на семействата, фермерите и общностите на Айова".

Кинг се изправи срещу четирима кандидати от Републиканската партия на първични избори. Няколко бивши поддръжници на Кинг застанаха зад Фийнстра.

От години Кинг беше източник на главоболия за ръководството на Републиканската партия. Той свързва децата на имигрантите с наркотрафикантите, поставя под въпрос дали малцинствата са допринесли с нещо за развитието на западната цивилизация и постави знамето на Конфедерацията на бюрото си. Той се чуди защо е обидно човек да се нарича бял националист. Кинг поддържа контакти с крайнодесни политици, включително и холандския политик Герт Вилдерс.

През ноември Фийнстра ще се изправи срещу кандидата на Демократическата партия. На последните пет вота Четвърти конгресен избирателен район в Айова гласува само веднъж за кандидат на демократите - за Барак Обама през 2008 г.

Вчера се проведоха първични избори в Айова и още няколко щата.