Прочутият рибен пазар в Токио отвори на ново място, но запази най-известната си традиция - търга за риба тон, съобщава АП.

Традиционното биене на звънеца отбеляза началото на търга за сурова и замразена риба тон на пазара в района на Тойосу. Последваха същите ритмични провиквания на търговците и специални знаци с ръце на участниците в търга, както на легендарния пазар в Цукиджи.

В Токио продадоха риба тон за $323 400

В Токио продадоха риба тон за $323 400

405-килограмова риба

Само преди няколко дни беше затворен прочутият пазар "Цукиджи" - най-голямото в света тържище за риба и морски продукти. Заради олимпийските игри през 2020 г., чийто домакин е Япония, се налагаше пазарът да бъде преместен на друго място. Градските власти планират на неговото място да бъде построен паркинг.

В края на септември "Цукиджи" беше затворен за туристи, а на 6 октомври там бяха сключени последните сделки на едро.

Пазарът просъществува в оригиналния си вид 83 г. "Цукиджи" беше посещаван от около 40 000 души всекидневно.

Рекордна цена за риба тон в Япония

Рекордна цена за риба тон в Япония

Търгът се проведе на пазара Цукиджи

Най-скъпата риба за деня на новия пазар бе продадена за 4,28 милиона йени (38 000 долара), което не е необичайно висока цена за качествена риба тон. Рекордът е от 2013 г., когато са платени 155,4 милиона йени (1,8 милиона долара) за 222-килограмова риба тон.

Пазарът предлага над 400 вида морски дарове от цяла Япония и от чужбина, включително октоподи, змиорки, морски таралежи и други деликатеси, характерни за японската кухня.

Пожар на най-големия пазар за риба в света

Пожар на най-големия пазар за риба в света

Токийският централен пазар за продажба на едро е най-големият пазар

Пазарът обслужва топ ресторанти и хранителни магазини.

Решението да се премести пазарът беше отложено с две години заради опасения от замърсяване, включително арсен в района на Тойосу. Властите предприеха допълнителни мерки.