Германските и швейцарски власти иззеха документи при операция, след като са установили, че германски частен детектив разследва сваления в Източна Украйна пътнически самолет през 2014 година. Това съобщават холандски представители и медии, цитирани от „Франс прес”.

Сред иззетите документи при акцията миналата седмица има информация, която според холандските разследващи може да помогне за нова следа в разследването кой стои зад трагедията през 2014 година, отбелязва всекидневникът De Telegraaf.

Припомняме, самолетът на Malaysia Airlines падна на 17 юли 2014 година в Източна Украйна. Всички 298 души на борда загинаха. Според официалната позиция самолетът е свален от произведена в Русия противовъздушна система „Бук”. Самолетът изпълняваше полет от Амстердам за Куала Лумпур.

Възможно е извършителите да са били в контакт с офиса на детектива, отбелязва изданието, позовавайки се на молба на Холандия до швейцарските власти да помогнат в случая.

Според холандския вестник богаташ, чиято самоличност остава неизвестна, е заплатил 17 милиона евро на детектива да разследва причината за катастрофата.

Йозеф Р. започнал да разследва катастрофата два месеца след инцидента. Първоначално му било предложено 30 милиона евро възнаграждение. 

Надяваме се да получим някаква информация за това. Заради това се проведе акцията в дома му, каза говорител на холандската прокуратура.

След като жилището на детектива в Бад Швартау, Северна Германия, било проверено, банкова сметка в Цюрих е била опразнена и съдържанието е било иззето от властите.

„Ние не знаем какво има в кутията. Швейцарски съдия трябва да реши дали съдържанието може да бъде предадено на холандските власти”, добави говорителят.

Откриха част от ракетата, свалила пътническия самолет в Украйна през 2014 г.

Откриха част от ракетата, свалила пътническия самолет в Украйна през 2014 г.

Холандската прокуратура качи снимка

В понеделник холандската прокуратура публикува снимка със задната част от ракета от комплекса „Бук”, открита на мястото на катастрофата.