Двете страни във войната в Йемен се договориха да разменят над 1 080 затворници по време на преговорите с посредничеството на ООН в Швейцария, потвърдиха източници.

Правителството на Йемен съобщи в сряда, че екип ще пътува до Женева, Швейцария, за да участва в среща с хусите под надзора на ООН, за да обсъди изпълнението на размяната на затворници въз основа на Споразумението от Стокхолм.

Затвореното летище в Йемен блокира 207 тона помощи за коронаеируса

Затвореното летище в Йемен блокира 207 тона помощи за коронаеируса

Продължават проблемите заради военните действия

Преговорите започнаха на неразкрито място в Швейцария на 18 септември с цел да се постигне съгласие за освобождаването на 1420 затворници. Сред тях е и братът на йеменския президент Абедрабо Мансур Хади.

Международният комитет на Червения кръст ще наблюдава връщането на задържаните в техните семейства.

Йемен е обзет от насилие и хаос от 2014 г., когато иранско настроените хуситски бунтовници превземат голяма част от страната, включително столицата Сана. Кризата ескалира през 2015 г., когато ръководената от Саудитска Арабия военна коалиция срещу бунтовниците започна опустошителна въздушна кампания, насочена към отмяна на териториалните придобивки на хутите.

Смята се, че десетки хиляди йеменци, включително цивилни, са били убити в конфликта, починали при сражения, глад и болести, което е довело до една от най-тежките хуманитарни кризи в света.