Президентът на Румъния Клаус Йоханис каза в сряда, че увеличаването на американското военно разполагане в Румъния ще бъде от полза за страната, както и за сигурността на целия регион, съобщава "Аджерпрес".

"Съобщението на президента Байдън за допълнителни войски в Румъния чрез разполагане у нас, за пореден път изразява силата на нашето стратегическо партньорство със Съединените американски щати. Увеличаването на американските военни разполагания, което непрекъснато подкрепям, ще бъде от полза за Румъния, както и за сигурността на целия регион", каза Йоханис в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Мадрид.

Той каза, че в началото на срещата на върха е провел кратка дискусия с Байдън и основната тема е засилването на американското военно присъствие в Румъния и имплицитно в региона.

САЩ засилват военното си присъствие в Европа

САЩ засилват военното си присъствие в Европа

В момента над 100 000 американски военни са разположени на Стария континент

"По време на същинската сесия президентът Байдън повтори и каза, че ще увеличи военните разполагания в Румъния с бригаден боен екип. Това означава, че по пътя ще бъде създадена бригада, която ще се ръководи от това командване. Техническите подробности предстои да бъдат обсъдени през следващите дни и седмици, договорени между дипломати и военни, за да знаем в каква времева рамка се намираме."

"Важно е - и аз го намирам за много важно - има това намерение, заявено от президента на САЩ да се увеличи значително американското военно присъствие в Румъния, да се стигне до нивото на бригада. Останалите детайли със сигурност ще бъдат съобщени при преговори и вземане на много конкретни решения, но съобщението е много, много добро за нас", добави Йоханис. 

САЩ ще увеличат американските сили в Европа, каза американският президент Джо Байдън на срещата на върха на НАТО в сряда, за да се увери, че НАТО е готова да посрещне потенциални заплахи по въздух, суша и море.

В САЩ: Черноморският регион трябва да е стратегически приоритет за НАТО

В САЩ: Черноморският регион трябва да е стратегически приоритет за НАТО

Думите трябва да бъдат последвани от действия, намирането на общ език между Турция, България и Румъния е от съществено значение за сигурността на НАТО в Черно море