Парламентът на Йордания одобри законопроект за забрана на вноса на израелски газ в страната, предаде "Ройтерс".

Предложението е взето единодушно от 130 законодатели на Йордания и ще бъде отнесено до кабинета, за да бъде приет закон, въпреки че правните пречки могат да предотвратят влизането му в сила.

Преди това правителството заяви, че става дума за сделка между компании, а не за политически въпрос.

Сделката за доставка на стойност 10 милиарда долара първоначално беше постигната между държавната комунална компания на Йордания и американския израелски консорциум, ръководен от базираната в Тексас Noble Energy, за да предостави газ на електроцентралите в страната за производство на електричество.

Той не е отнесен до парламента за одобрение.

Въпреки, че съюзникът на САЩ Йордания има мирен договор с Израел, сделката, която доставя Йордания за 15 години, се сблъсква с много популярна опозиция, като депутати твърдят, че прави кралството зависимо от енергията на съседа.

Много йорданци също са потомци на палестинци, които се преместиха в страната след създаването на Израел през 1948 г. и гледат на Израел като на навременен враг, който прогони техните предци от домовете си.

Йорданското правителство заяви след подписването на споразумението през 2016 г., че осигуряването на стабилни цени на енергията за следващото десетилетие може да постигне годишни спестявания от поне 500 милиона долара и да помогне за намаляване на хроничния бюджетен дефицит.

Вносът на израелски газ се превърна в основен акцент в Йордания и предизвика протести и призовава да бъде прекратена както сделката, така и мирният договор.

"Газът на врага е окупация. Долу сделката с газ ", заявиха протестиращи.

Връзките на Йордания с Израел са подложени на все по-голямо напрежение от сключването на сделката с газ, когато Израел премина вдясно и след като Доналд Тръмп замени Барак Обама като президент на САЩ.

Кралят на Йордания Абдула се опасява, че отхвърлянето на Израел от палестинска държава на окупирания Западен бряг може да предизвика ново насилие и да види ново поколение палестинци да се преместят в Йордания.