Главният инвестиционен директор в JPMorgan Chase, Боб Микеле, каза в петък, че настоящият пазар му напомня за измамното затишие по време на финансовата криза от 2008 г.

"Силно съм убеден, че след една година ще бъдем в рецесия", каза Микеле в интервю за CNBC.

Размишлявайки върху паралелите между кризата от 2008 г. и настоящата ситуация, той предупреди за съживяването на фондовия пазар след банковите фалити и бързото повишаване на лихвените проценти.

"Виждаме неща, които се виждат само по време на рецесия или когато се изпада в рецесия", добави той, като добави, че САЩ ще навлезе в този процес до края на годината.

Еврозоната изпадна в рецесия

Еврозоната изпадна в рецесия

Осем страни бележат спад на БВП

Поне за един пазарен ветеран възраждането на фондовия пазар след поредица от банкови фалити и бързи скокове на лихвените проценти означава само едно нещо: Внимавайте.

Настоящият период напомня на Микеле, главен инвестиционен директор на JPMorgan Chase на измамно затишие по време на финансовата криза от 2008 г., каза той в интервю в централата на банката в Ню Йорк. "Това наистина ми напомня ужасно много за онзи период от март до юни през 2008 г.", каза Микеле.

Тогава, както и сега, инвеститорите бяха загрижени за стабилността на американските банки. И в двата случая работодателят на Микеле успокои изопнатите нерви, като се намеси, за да придобие проблемен конкурент. Миналия месец JPMorgan купи провалилия се регионален играч First Republic; през март 2008 г. JPMorgan пое инвестиционната банка Bear Stearns.

"Пазарите гледаха на това така, имаше криза, имаше политически отговор и кризата е решена", каза той. "Тогава имаше стабилно тримесечно рали на капиталовите пазари."

Краят на близо 15-годишен период на евтини пари и ниски лихвени проценти по света раздразни както инвеститорите, така и пазарните наблюдатели. Топ мениджърите на Уолстрийт, включително шефът на Микеле Джейми Даймън, бият тревога за икономиката повече от година. По-високите лихвени проценти, отмяната на програмите за изкупуване на облигации на Федералния резерв и задграничните борби доведоха до потенциално опасна комбинация, казаха Даймън и други.

Но американската икономика остана изненадващо устойчива, тъй като данните за заплатите за май скочиха повече от очакваното, а покачващите се акции накараха някои да определят началото на нов бичи пазар. Напречните течения разделиха света на инвестирането на приблизително два лагера: тези, които виждат меко кацане за най-голямата икономика в света и тези, които предвиждат нещо много по-лошо.

Затишие пред буря

За Микеле, който започна кариерата си преди четири десетилетия, знаците са ясни: следващите няколко месеца са просто затишие пред буря. Микеле контролира над 700 милиарда долара активи за JPMorgan и също така е глобален ръководител на отдела за фиксирани доходи в отдела за управление на активи на банката.

В предишни цикли на повишаване на лихвите, датиращи от 1980 г., рецесиите започват средно 13 месеца след последното увеличение на лихвите от Фед, каза той. Последният ход на централната банка се случи през май.

В този двусмислен период, точно след като Фед приключи с повишаването на лихвите, "вие не сте в рецесия; изглежда като меко приземяване", защото икономиката все още расте, каза Микеле.

"Но би било чудо, ако това приключи без рецесия", добави той.

Икономиката вероятно ще изпадне в рецесия до края на годината, каза Микеле. Въпреки че началото на спада може да бъде отложено, благодарение на продължаващите ефекти на средствата за стимулиране на Covid, той каза, че дестинацията е ясна.

"Силно съм убеден, че след година ще бъдем в рецесия", каза той.

Оценка на шока

Други наблюдатели на пазара не споделят мнението на Микеле.

Рик Ридер от BlackRock каза миналия месец, че икономиката е в "много по-добра форма" от консенсусното мнение и може да избегне дълбока рецесия. Икономистът от Goldman Sachs Ян Хациус наскоро намали вероятността от рецесия в рамките на една година до само 25%. Дори сред онези, които виждат предстояща рецесия, малцина смятат, че тя ще бъде толкова тежка, колкото през 2008 г.

За своя аргумент, че идва рецесия, Микеле посочва, че ходовете на Фед от март 2022 г. са най-агресивната серия от повишения на лихвените проценти от четири десетилетия. Цикълът съвпада със стъпките на централната банка за ограничаване на пазарната ликвидност чрез процес, известен като количествено затягане. Като позволи на своите облигации да падежират без реинвестиране на постъпленията, Фед се надява да свие баланса си с до 95 милиарда долара на месец.

"Виждаме неща, които виждате само по време на рецесия или когато изпадате в рецесия", каза той, започвайки с приблизително 500 базисни пункта "шок на лихвените проценти" през изминалата година.

Други признаци, сочещи забавяне на икономиката, включват затягане на кредитирането, според проучвания на кредитни служители; нарастващи заявления за безработица, съкращаване на времето за доставка на доставчици, обърната крива на доходност и падащи стойности на стоките, каза Микеле.

Мъчителна търговия

Болката вероятно ще бъде най-голяма, каза той, в три области на икономиката: регионални банки, търговски недвижими имоти и корпоративни кредитополучатели с рейтинг - боклук.

Регионалните банки все още са подложени на натиск поради инвестиционни загуби, свързани с по-високи лихвени проценти и разчитат на правителствени програми, за да посрещнат изтичането на депозити, отбеляза той.

"Не мисля, че все още е напълно намерено решение; Мисля, че е стабилизирано от държавната подкрепа", каза той.

Офисните площи в центъра на много градове са "почти пустош" от незаети сгради, каза той. Собствениците на имоти, изправени пред рефинансиране на дълг при много по-високи лихвени проценти, може просто да се откажат от заемите си, както някои вече направиха. Тези неизпълнения ще засегнат портфейлите на регионалните банки и тръстовете за инвестиции в недвижими имоти, каза той.

"Има много неща, които резонират с 2008 г.", включително надценените недвижими имоти, каза той. "И все пак, докато не се случи, до голяма степен беше отхвърлено."

И накрая, той каза, че компаниите с по-нисък инвестиционен рейтинг, които са се радвали на относително ниски разходи по заеми, сега са изправени пред далеч по-различна среда за финансиране; тези, които трябва да рефинансират заеми с плаваща лихва, може да се сблъскат със стена.

"Има много компании, които се намират на много евтино финансиране; когато отидат да рефинансират, то ще се удвои, утрои или няма да могат и ще трябва да преминат през някакъв вид преструктуриране или фалит", каза той.

Като се има предвид мирогледът му, Микеле каза, че е консервативен по отношение на инвестициите си, които включват корпоративен кредит с инвестиционен клас и секюритизирани ипотеки.

"Всичко, което притежаваме в нашите портфейли, очакваме за няколко тримесечия от -3% до -5% реален БВП", каза той.

Това контрастира JPMorgan с други участници на пазара, включително неговия колега Ридер от BlackRock, най-големият мениджър на активи в света.

"Част от разликата с някои от нашите конкуренти е, че се чувстват по-комфортно с кредита, така че са готови да добавят кредити с по-ниска ставка, вярвайки, че ще се оправят при меко кацане", каза той.

Микеле каза, че той и Ридер са "много приятелски настроени" и се познават от три десетилетия, датирайки от времето, когато Микеле е в BlackRock, а Ридер е в Lehman Brothers. Ридер наскоро подразни Микеле за диктата на JPMorgan, според който ръководителите трябва да работят от офиси пет дни в седмицата, каза Микеле.

Сега пътят на икономиката може да напише последната глава в тяхното сдържано съперничество, оставяйки един от титаните на облигациите да изглежда като по-проницателния инвеститор.