Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху одобри ултранационалиста Авигдор Либерман да заеме поста на военен министър в управляващата коалиция, съобщиха от правителството, цитирано от „Франс прес”.

Кабинетът единодушно одобри назначаването на Авигдор Либерман за министър на отбраната”, се казва в съобщение на пресцентъра на кабинета. В него се допълва, че Софа Ландвер от партия "Наш дом Израел" заема поста на министър на имиграцията.

Коалицията на Нетаняху пред заплаха да се разпадне

Коалицията на Нетаняху пред заплаха да се разпадне

В сряда беше договорено да се разшири

Споразумението между коалиционното правителство и "Наш дом Израел" се очаква да бъде одобрено по-късно от парламента и новите министри да положат клетва.

От офиса на премиера добавиха, че това е част от рокада, ветеран от партия „Ликуд” Цачи Ханегби, председател на комисията по отбрана и външни отношения в парламента, ще стане министър без портфейл.

Партия „Еврейски дом” обяви, че ще гласува против разширяване на коалицията в парламента, ако исканията й не бъдат изпълнени, което може да доведе до нови избори. Но вчера вечерта лидерът й Нафтали Бенет успя да постигне компромис с Нетаняху с посредничеството на трета страна.

„Еврейски дом” дом държи 8 места, достатъчно да блокира рокадите в кабинета.  Ако парламентът одобри променения състав на кабинета,  страната ще има най-дясното управление в историята си.