Либийският лидер Моамар Кадафи счита, че многопартийната демокрация не предоставя реална власт на народа и е готова винаги да го „оседлае" и излъже своите граждани.

Те говорят за прехода на властта, от една към друга партия. Какво значи това? Това значи, че хората са водени, като обяздени". Това заявява Кадафи за официалната държавна агенция Jana, съобщават световните агенции.
Кадафи е несменяем лидер на Либия от 1969 година, въпреки че не заема официално никакви държавни постове.

Либийският лидер посочва като пример западната интелигенция, която изпитва отвращение към партийната система и избирателния фарс.
„Те разбират, че това, което се случва - това не е демокрация, а фалшификация. В край на краищата в света ще се установи народна власт, която ще помете всички тези системи", е уверен Моамар Кадафи.

Той потвърждава, че неговата страна остава валидна Великата революция, тъй като предоставя на народа повече свобода, отколкото западната демокрация при системата й на избори.
"За какво ни е преход на властта, при положение, че властта е в ръцете на народните маси? Ние няма да изменим на народната власт", утвърждава Моамар Кадафи.


Моамар Кадафи дойде на власт след преврат в 1969 година. На 2 март 1977 година беше обнародвана „Декларацията на Сабхи", а Либия започна да се назовава Социалистическа Народна Либийска Арабска Джамахирия. Разпуснати са всички до този момент функциониращи държавни органи и власти, включително и поста на президента. Властта беше предадена на Народните събрание и Народните комитети.
И до този момент в Либия няма конституция. Официално ролята на Основен закон изпълнява Корана, но основата на общественото устройство на съвременна Либия е заложено в „Зелената книга" на Моамар Кадафи.

По думите на критиците на Джамахирията, държавата, управлявана от Народните комитети, представлява само прикритие на авторитарния режим и държа страната в бедност.
Преди месеци синът на Моамар Кадафи Сейф ал Ислам обяви в свое интервю за западни медии, че някакъв основен закон, подобен на конституция, би бил в полза за Либийската държава и нейното развитие.