Европейският съюз подготвя извънреден план за отделяне на цените на електроенергията от растящите разходи за газ - както и по-дългосрочни реформи, насочени към гарантиране, че цените на електроенергията отразяват по-евтината възобновяема енергия, пише "Ройтерс".

Министрите на енергетиката от страните от ЕС ще се срещнат на 9 септември, за да обсъдят как спешно да облекчат бремето от растящите енергийни цени върху бизнеса и домакинствата.

Европейските разходи за електроенергия скочиха през последната година, водени от рекордните цени на газа, тъй като Русия ограничи доставките за Европа.

Европейските правителства обвиниха Москва, че използва енергията за изнудване, като отмъщение за подкрепата на Запада за Украйна след инвазията на Русия. Руският газов гигант "Газпром" казва, че е надежден доставчик и обвини техническите проблеми за намаляването на потоците.

Промяната на енергийните системи на ЕС от 27 държави може да бъде сложна и продължителна, тъй като трансграничната търговия с енергийни стоки между членовете на блока отне две десетилетия, за да се появи и затвърди. Но политиците се надпреварват да намерят краткосрочно решение.

Защо цената на тока е свързана с газа?

В енергийната система на ЕС цената на електроенергията на едро се определя от последната електроцентрала, необходима за задоволяване на общото търсене.

Вятърните паркове, ядрените, въглищните и газовите централи и всички други генератори наддават на пазара на енергия, като най-евтините източници са на първо място, следвани от по-скъпите източници като газ. Газовите централи често определят цената в тази система.

Идеята е, че тъй като всички генератори продават енергията си на една и съща цена, по-евтините генератори на възобновяеми източници в крайна сметка получават по-голям марж на печалба - стимул, който стимулира повече инвестиции в производството на енергия от възобновяеми източници, от което Европа се нуждае, за да постигне целите, свързани с изменението на климата.

Но страни, включително Испания, заявиха, че системата е несправедлива, тъй като води до продажба на евтина възобновяема енергия на потребителите на същата цена като по-скъпата енергия, базирана на изкопаеми горива.

Цените на газа скочиха, тъй като Русия намали обемите, които изпраща за Европа. Цените на газа се определят от глобалната конкуренция за горивото, а европейските купувачи се конкурират с фирми в други страни за придобиване на неруски газ.

Ефектът беше повишаване на цената на производството на електроенергия от газ в Европа, което доведе до по-високи общи цени на електроенергията.

"Сегашният пазарен дизайн предлага на Русия например виртуално поле за действие за разрушителна пазарна манипулация", написа във вторник Нина Шеер, парламентарен енергиен говорител на Социалдемократите, водещата партия в Берлинската коалиция, в бизнес всекидневника Handelsblatt.

Други фактори, повишаващи цените на електроенергията, включват проблеми с френските атомни електроцентрали и тежката суша в Европа, която попречи на производството на водноелектрическа енергия и засегна доставките на въглища.

Базовият договор за електроенергия в Германия за 2023 г. в понеделник достигна 1050 евро за мегаватчас (MWh), 14 пъти повече от нивото отпреди година.

Как ЕС може да промени цените на енергията? 

Шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза в понеделник, че ЕС трябва да отдели цената на газа и електроенергията, без да дава повече подробности.

Чехия, която е ротационен председател на ЕС, събира подкрепа за таван на цената на газа, използван за производство на електроенергия.

Идеята за ограничаване на цените на газа или електроенергията отдавна имаше подкрепа от Испания, Белгия и други, а сега първоначално неохотно Австрия и Германия. Франция е сред държавите, подкрепящи действието за отделяне на цената на електроенергията от цената на газа.

Една от възможностите, предложена от италианския премиер Марио Драги, е страните от ЕС да договорят таван на цената на газа, внасян от Русия. Критиците казват, че това би рискувало Русия напълно да спре доставките на газ за Европа като отмъщение.

Друг вариант може да бъде правителствата да поставят таван на цената на газа и да плащат на газовите компании разликата между тавана и по-високата пазарна цена.

Страни, включително Германия и Холандия, по-рано се противопоставиха на това, тъй като то ефективно ще субсидира производството на изкопаеми горива с публични средства, които според тях ще бъдат по-добре изразходвани за преминаване към по-евтина чиста енергия.

Други варианти биха могли да включват ограничаване на участието на финансовите спекуланти в газовите пазари или създаване на паралелен пазар за захранвана с газ енергия, отделен от съществуващия пазар на електроенергия.

Какви са потенциалните недостатъци? 

Високите цени на газа осигуряват финансов стимул за индустриите и домакинствата да намалят потреблението си на газ - промяна в поведението, която правителствата се опитват да насърчат, за да гарантират, че има достатъчно гориво за зимата.

Ограничаването на цената на газа би ограничило този стимул, а критиците казват, че дори може да насърчи повече използване на газ, когато правителствата трябва да въведат политики за намаляване на потреблението.

Някои анализатори предполагат, че целевата финансова подкрепа за домакинства с ниски доходи и предприятия, засегнати най-тежко от скока на цените, би била по-добър вариант от прибързано преразглеждане на пазара.

Остават и други въпроси за това как правителствата биха могли да ограничат разходите за захранвана с газ енергия по начин, който не насърчава собствениците на газови централи да произвеждат по-малко енергия, когато държавите спешно се нуждаят от нея.