Държавен вестник на местното правителство в китайската провинция Дзилин излезе с обширен материал, в който информира жителите за ефектите от използването на ядрени оръжия и какво да правят в случай на ядрена атака, информират руски медии.

Към статията има и илюстрации с описание.

Провинцията граничи с КНДР и се намира в близост до ядрения полигон Пунгери.

В статията се обяснява колко опасни могат да бъдат ядрените оръжия и какво се случва след експлозията. Радиацията, ударната вълна, електромагнитните импулси при ядрени взривове и радиоактивното замърсяване могат да доведат до сериозно унищожение и жертви, се отбелязва в материала.

Освен подробно описание на ефектите, вестникът също пише и за бомбардировките с ядрено оръжие.

Вестникът съветва хората, хванати отвън или в сграда по време на атака, да се укрият щом видят ярката светлина от ядрения взрив. Тези, които са отвън по време на нападението трябва да легнат на земята или да скочат във водата, ако е възможно. Тези, които са в сграда трябва да легнат до ъгъл или да се скрият под маса или легло. След отминаването на шоковите вълни незабавно трябва да се затворят вратите и прозорците, за да не влезе радиоактивен прах в сградата, пише вестникът.

Жителите на засегнатите райони трябва да вземат йодни таблетки и да следват другите инструкции, които са показани с цветни илюстрации.

Коментирайки статията, която е широко обсъждана в Китай, държавният вестник Global Times пише, че няма нужда от паника. Според вестника шансът е малък китайската територия да попадне под ядрена атака.