Фейсбук се превърна в най-големия новинарски издател, което е чиста лудост, защото там не действа никаква регулация, посочва Дойче веле.
Поляризацията в социалните мрежи сериозно застрашава демокрацията, твърди проф. Нийл Фъргюсън пред "Ди Цайт".

Под заглавие "Фейсбук разрушава демокрацията" известният историк и професор от Харвард Нийл Фъргюсън излага няколко много интересни тези за социалните мрежи, интернет и опасностите за демокрацията. Ето няколко пасажа от интервюто с него.

"Социални мрежи всъщност има откакто свят светува. Да вземем, например, християнството или исляма - та това са си две огромни социални мрежи. Това са идеи, които са плъзнали и се споделят масово, станали са "хит в мрежата". Те са се разпространили на огромни територии, при това - без помощта на никакви технологии. Новото днес е, че сегашните мрежи са много по-големи и по-бързи. (...)

Снимка 331220

Източник: Wikipedia

Гугъл и Фейсбук - монополисти

През цялата човешка история публичното пространство не е било комерсиално. Днес обаче ние сме го превърнали в гигантски рекламен пазар. Търсенето на информация е както ходенето в библиотеката. В резултат от Гугъл днес това е един планетарен магазин. Същата промяна се случва и с нашите социални мрежи. Навремето имахме клубове и дружества, пазарища и кръчми, където се срещахме и общувахме. Сега това пространство е превзето от Фейсбук, който непрестанно ни бомбардира с реклама. Казано накратко, днес думата на глобалния рекламен пазар имат две фирми: Гугъл и Фейсбук, които притежават могъществото да доминират над цялото публично пространство. Това положение не може да се търпи още дълго. Не може частна фирма да притежава монопол над нашите лични данни и просто така да ги препродава. Това си е чиста лудост!

Лудост е и фактът, че чрез своя нюзфийд Фейсбук се е превърнал в най-големия издател на новини в историята на САЩ. А това е истинска катастрофа за оцеляването на демокрацията. Защото в лицето на Фейсбук ние имаме една новинарска платформа, чиито съдържания не са регулирани по никакъв начин. Според американското право, доставчиците на интернет-услуги са освободени от всякаква отговорност. А тази новинарска платформа се оказва новото публично пространство.

Латентен екстремизъм

Социолозите казват, че всеки от нас инстинктивно търси контакт с хора, които приличат на него. В резултат от това в новото публично пространство настъпва голяма поляризация на възгледите. Всяка мрежа насърчава своите потребители да изказват мнения, а те установяват, че колкото по-драстично се държат, толкова по-голямо внимание привличат. С други думи, колкото по-голяма глупост - толкова по-голяма вероятност да стане хит в мрежите. Всяка дума, която е натоварена с емоционална или морална тежест, увеличава с 20% шансовете на туита или коментара да бъде споделян и разпространяван. Тоест, в Туитър Вие автоматично навлизате в територията на латентния екстремизъм - същият този екстремизъм се разпространява и чрез нюзфийда на Фейсбук.

45 на сто от американците посочват Фейсбук като основен свой източник на информация. По този начин Фейсбук разрушава демокрацията. (...) Поляризацията в социалните мрежи много сериозно заплашва демокрацията."