Руската ваксина срещу коронавирус Sputnik V разделя Европа - понякога дори преди да бъде доставена и една доза, пише "Политико".

Руската ваксина все още не е одобрен от Европейската агенция по лекарствата (EMA) - където в момента е в процес на непрекъснат преглед - и Европейската комисия казва, че блокът няма да има нужда от нея. Също така не е ясно дали ще пристигне навреме, за да има някакво значение в някои страни. Но това не попречи на редица правителства да се откъснат от общия подход на ЕС за сключване на собствени сделки.

Sputnik получи най-голямата си награда до момента миналата седмица, когато Германия, засега защитник на общия подход на ЕС, заяви, че ще започне преговори за осигуряване на доставки на ваксината. Германският ход следва стъпките на Унгария и Словакия, които поръчаха дози. Междувременно австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че е приключил преговорите през изминалия уикенд за закупуване на 1 милион дози.

За разлика от това други европейски правителства се разграничиха. Руските критици твърдят, че Москва умишлено използва ваксината, за да сее разделение. Те се конфронтират с настояванията на поддръжниците на Sputnik, че ваксината няма нищо общо с геополитиката. Литовският министър-председател Ингрида Шимоните описа Sputnik V в туит като "хибридно оръжие за разделение и власт".

Ваксината причинява разделение дори в рамките на европейските правителства. Чешкият министър-председател Андрей Бабиш иска да използва руската ваксина - и очевидно е достатъчно ангажиран с това, че правителството му уволни здравния и външния министри през последните дни поради опозицията им срещу Sputnik.

Европейският обхват на ваксината идва дори когато политиците от ЕС бият тревога за действията на Русия в други области - като натрупване на войски на украинската граница - и отношението й към лидера на опозицията Алексей Навални, чието здраве се влошава бързо в затвора.

Междувременно експертите по информационна сигурност предупреждават, че Москва се възползва Sputnik, за да постигне по-широките цели на Русия в тандем със сложна медийна кампания.

Някои европейски политици казват, че решението на Германия да проведе преговори за закупуване на Sputnik рискува да нанесе големи щети на европейското единство. Германският евродепутат от Зелените Виола фон Крамон-Таубадел, която в миналото критикуваше ваксината, определи хода на Германия като "геополитическа катастрофа", която Кремъл използва, за да засили разделението в целия блок.

"Наистина е обезпокоително, че германските политици очевидно са достатъчно наивни, за да не разберат какво се случва", каза фон Крамон-Таубадел, който е член на комисията по външни работи на Европейския парламент. Тя определи преговорите с голяма европейска сила като Германия като пропагандна победа за руския президент Владимир Путин, която ще бъде разпространена "из цялото руско обществено и излъчена в държавните телевизии".

Тиери Бретон: ЕС няма нужда от руската ваксина "Спутник V"

Тиери Бретон: ЕС няма нужда от руската ваксина "Спутник V"

Русия не може да осигури количества…

Непримирими различия

Екипът на Sputnik отвърна на удара, като нееднократно отрича, че мотивацията им е нещо друго, освен спирането на пандемията. В интервю за "Политико" през януари Кирил Дмитриев - ръководителят на Руския фонд за директни инвестиции - RDIF, който популяризира ваксината в чужбина - се оплака от политизиране на ваксината.

"Руснаците създадоха добра ваксина и искат да защитят собствения си народ и да играят някаква роля в отговора на останалия свят", каза тогава Дмитриев. "Ако това създава толкова много политическа суматоха, показва тъжното състояние на политическите дела."

В отговор на искане за коментар за тази статия говорител на RDIF обърна внимание на туит от акаунта на Sputnik, който гласи: "Политизирането на ваксините е неетично и коства животи". RDIF заяви, че "медиите трябва да се стремят да подпомогнат глобалната борба срещу пандемията COVID-19, а не да възпрепятстват тази битка с неверни твърдения".

Глобалното разпространение на Sputnik набра повече скорост в понеделник, след като индийският регулаторен орган по лекарствата разреши използването на ваксината в страната. RDIF заяви, че има за цел да произвежда над 850 милиона дози ваксина годишно в Индия.

Междувременно противоречията около ваксината вече причиниха политически жертви в Европа, както се вижда от сътресенията в Чехия. Още по-зрелищно, словашкото правителство се срина през март заради решението на тогавашния премиер Игор Матович да купи едностранно 2 милиона дози Sputnik V.

Кризата продължи дори след като Матович се оттегли и зае поста на финансов министър. Националният регулаторен орган по лекарствата отказа да валидира партидите от руската ваксина, изпратени в страната, на основание, че дозите са различни от ваксината, валидирана в проучване от фаза 3, публикувано в медицинското списание Lancet.

Отказът вбеси Матович, който миналия четвъртък отлетя за Москва, за да обсъди ситуацията с RDIF. След това в необикновен ход той обяви, че Словакия ще замени собствения си национален регулаторен орган за лекарства и вместо това ще разчита на унгарска лаборатория да извърши необходимите проверки.

Сблъсъците около Sputnik обаче не се ограничават до Централна и Източна Европа, тъй като политиците от континента са подложени на силен натиск да се справят с бавните и широко критикувани усилия за ваксинация. Последният удар върху това усилие беше нанесен във вторник, когато Johnson & Johnson заяви, че ще "забавят активно" разпространението на своята ваксина срещу коронавирус в Европа, позовавайки се на опасения за съсирване на кръвта в САЩ.

Руската ваксина също предостави възможност за множество опити на регионалните правителства да сключат свои собствени странични сделки, откъсвайки се от националните планове.

В Испания регионът на Мадрид, воден от консерватора Изабел Диас Аюсо, се опита да получи дози Sputnik, което представляваше предизвикателство за ръководеното от социалистите национално правителство. А в Германия, Бавария всъщност изпревари Берлин, обявявайки поръчка по-рано същия ден. Регионалният ръководител Маркус Сьодер каза пред журналисти, че Бавария ще подпише временно споразумение за закупуване на 2,5 милиона дози.

Междувременно във Франция Рено Муселие, ръководител на региона Прованс-Алпи-Лазурен бряг, написа в сряда, че ще получи половин милион дози Sputnik. В Италия ръководителят на регион Кампания Винченцо Де Лука влезе в сблъсък с националното правителство заради решението си да подпише сделка за половин милион дози. Във всички тези случаи обаче одобрението на EMA се цитира като необходимо.

С поръчка на Sputnik V Германия нарушава санкциите на САЩ спрямо Русия

С поръчка на Sputnik V Германия нарушава санкциите на САЩ спрямо Русия

Два руски института, помогнали за разработка на ваксината, са участвали и в създаването на "Новичок"

Германски натиск

В случая с Германия не е ясно дали дозите на Sputnik ще пристигнат навреме, за да имат някакво значение, особено след като министърът на здравеопазването Йенс Шпан настоя, че всяка покупка ще изисква изцяло ясно одобрение от EMA. Като се има предвид, че две други ваксини, Novavax и CureVac, започнаха своя преглед преди Sputnik и че EMA все още трябва да извърши проверка на руските съоръжения на ваксината, възможно е вкасината да бъде одобрена само след като повечето или почти всички европейци вече са ваксинирани.

Това е позицията на еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон, който заяви, че блокът "няма абсолютно никаква нужда" от Sputnik. Той повтори тези забележки миналия петък, заявявайки, че за "Sputnik V ще е просто твърде късно за целта ни да ваксинираме колкото се може повече европейци през лятото."

Тази възможност бе призната от Шпан, който наскоро каза по германското радио, че за има някакво значение, доставката трябва да е през следващите два до пет месеца, "иначе и без това имаме повече от достатъчно ваксина".

Но германските политици са под особено тежък натиск да намерят начини - колкото и да са разтеглени - да увеличат разпространението на ваксини през изборната година. Германия продължава да се бори с упорито високия брой зарази, принуждавайки правителството да вземе смущаващи и непопулярни решения за блокиране.

Катрин Боетгер, директор на бранлинския мозъчен тръст на Института за европейска политика, каза, че този ход е един от начините да се привлече известен оптимизъм на фона на безкрайни цикли от лоши новини за здравното министерство - въпреки че това не е единствената мотивация.

"В случая обществеността е много критична по отношение на ниското ниво на ваксинации, които се провеждат в Германия в момента", отбеляза Боетгер.

Но тя също така посочи и практическа причина да се осигурят дози от Sputnik: Повече от един производител на ваксини трябваше да ревизира доставките си, понякога драстично намаление, откакто ЕС започна кампанията си за ваксинация. Въпреки най-добрите уверения на Европейската комисия, много страни може да пропуснат своята цел за ваксинационно покритие в края на лятото.

Германският евродепутат Петер Лизе, говорител за здравеопазването на дясноцентристката Европейска народна партия, заяви, че е бил скептичен към ваксината, но сега вярва, че EMA ще одобри Sputnik.

"Ако имаме ваксина, одобрена от EMA, и казваме, че европейска агенция казва, че е безопасна, как тогава да кажем, че просто не я искаме по политически причини?", коментира Лизе миналата седмица. "Освен това има смисъл за ЕС да има възможности", добави той, "тъй като няма сигурност, че други производители на ваксини ще изпълнят ангажиментите си, като се имат предвид скорошните събития".

Румънският евродепутат Кристиан-Силвиу Бушои, също от ЕНП и съпредседател на контактната група за ваксините към Европейския парламент, заема различна позиция. Той посочи съобщенията в медиите относно безопасността на ваксината като потенциален проблем. Има съобщения за четири смъртни случая и шест сериозни здравословни усложнения, но руските власти отхвърлят тези съобщения, заявявайки, че ваксината не е причинила нито една смърт.

RDIF също се опитва да се дистанцира от проблемите на безопасността, свързани с другите аденовирусни ваксини на Johnson & Johnson и Oxford/AstraZeneca, заявявайки, че не е имало случаи на мозъчна венозна синусова тромбоза, свързана с ваксината.

Бушои също така подчерта потенциалната стратегическа опасност от използването на ваксината: "Това очевидно се използва от Русия като политически инструмент. В противен случай биха я използвали за увеличаване на нивото на ваксинации в Русия, което все още е ниско, вместо да я изнасят в чужбина."

Висш дипломат от ЕС, отбелязвайки проблемите в Словакия по въпроса за данните за ваксината, предположи, че прегръдката на Берлин със Sputnik няма много смисъл и пожела на Германия "късмет". "Но в политиката в много случаи здравият разум не е обичайна практика", добави той.

"Спутник V" не причинява тромбози, уверяват създателите на ваксината

"Спутник V" не причинява тромбози, уверяват създателите на ваксината

Институт "Гамалея", разработил "Спутник V", обяви, че няма риск