Държавите по света налагат различна политика за носенето на маски, която е в резултат на пандемията от коронавирус. "Дейли телеграф" обобщава политиките в няколко държави:

Израел

Носенето на маски е задължително на обществени места. Има изключение само за децата на възраст под 6 г. и хората с психически, здравословни и емоционални проблеми, които не са задължени да носят маски.

Китай

Задължително е носенето на маски в някои градове и провинции. Властите препоръчват всички да носят маски и повечето го правят. В Китай няма недостиг на маски.

Чехия и Словакия

Двете държави задължават носенето на маски.

Южна Корея

Здравните власти съветват всеки да носи маска на публични места и в присъствието на други хора. Повечето хора спазват указанията.

Япония

Маските са препоръчителни, където е трудно да се поддържа социална дистанция, например в магазините. Много японци носят маски.

Франция

Маските не са задължителни, но правителството намекна, че скоро ще поиска да се носят в обществения транспорт. Франция има сериозен недостиг на маски. Някои градове, включително Ница, планират да задължат носенето на маски от следващия месец.

Италия

В някои региони се изисква носенето на маски. Правителството препоръчва да се следват указанията на Световната здравна организация, която към момента призовава само хората със симптоми и здравните работници да носят маски.

Германия

Няколко градове и провинции задължиха носенето на маски на обществени места.

Великобритания

Маските не са задължителни. Днес експертите към правителството се очаква да обявят, че маските трябва да бъдат запазени само за медицинския персонал.

САЩ

Носенето на маски е задължително на някои места, включително и в Ню Йорк. Администрацията на президента на САЩ призовава хората да носят импровизирани маски. Преди администрацията обявяваше, че не е необходимо хората без симптоми да носят маски. Самият Тръмп коментира, че няма да носи маска.