Президентът на САЩ Джо Байдън се подготвя да се бори за увеличение на четири вида данъци, които ще му помогнат да инвестира 1,8 трилиона долара за модернизиране на инфраструктурата и за социални програми, съобщиха съветници пред Axios.

Американският лидер ще представи данъчни предложения от сряда, с което ще постави началото на дълги преговори в Демократическата партия.

Очаква се корпоративният данък да бъде увеличен от 21 на 28 на сто. Това ще донесе 730 милиарда долара през следващите 10 г., според Центъра за данъчна политика. Налагане на минимален данък върху печалбата на чуждестранни дъщерни дружества, който ще донесе 550 милиарда долара. Въвеждане на данък върху капиталовата печалба като редовен доход за богати и данък върху нереализирана капиталова печалба в случай на смърт - 370 милиарда долара. Очаква се да върне най-високата индивидуална ставка от 39,6% при повече от 400 000 долара доход, която бе в сила преди Доналд Тръмп да поеме властта. От нея се очаква да бъдат събрани 110 милиарда долара.

Републиканците е малко вероятно да вдигнат данъците посред пандемия. Заради това Байдън може да се наложи да прокара някои от плановете си при съгласуването на бюджета, при което се изисква само просто мнозинство в Сената.

Планът му включва и въвеждане на минимална данъчна ставка от 28% върху богатството, което ще донесе 220 милиарда долара, но има вероятност да не бъде прието.

Държавният глава ще разкрие инфраструктурния си план в Питсбърг в сряда.