След като окръг Марикопа, Аризона, оповести резултатите от още 140 000 бюлетини в сряда вечерта и четвъртък сутринта, президентът Доналд Тръмп получи почти точния процент, от който се нуждае, за да върне надеждите му за грабване на 11-те електорални гласа в щата и за потенциалното му преизбиране, пише вестник Arizona Republic.

Тръмп спечели повечето от съобщените гласове в окръга в сряда и в четвъртък с 57% срещу 40 на сто за бившия вицепрезидент Джо Байдън.

Тези гласове, вероятно изпратени в понеделник и вторник, намалиха преднината на Байдън в Аризона до 68 000 гласа, след като по-рано в сряда той водеше с повече от 90 000 гласа.

Пол Бенц, републиканец, който проучва политическите нагласи за консултантската компания HighGround, коментира, че Тръмп трябва да спечели 57,6% от останалите 470 000 бюлетини.

"Той направи точно това при първата партида. Може да го направи", коментира експертът.

Но проблемът за американския лидер е, че той трябва да повтори при всички останали 470 000 гласа. И трябва да го направи във всички 15 окръга на Аризона, включително и в райони със силно присъствие на демократите: окръзите Пима, Коконино и Санта Крус.

Кои щати продължават да броят гласове и какво е положението?

Кои щати продължават да броят гласове и какво е положението?

В шест щата все още не е ясен победителят

Тръмп трябва да повтори представянето си "при всяка партида, при всяка бюлетина, всеки ден. Първата стъпка на Тръмп по въжето от дългото пътуване е успешна", отбеляза Бенц.

Президентът трябва да поддържа тази преднина по време на преброяването на всички бюлетини, включително тези, които са пристигнали преди изборния ден, пуснатите на място, тези, които са отишли в погрешната избирателна секция и други.

От кампанията на Байдън изразиха оптимизъм. Те припомниха думите на демократа, че е обърнал Аризона и че ще получат повече гласове.

Вчера АП и Фокс нюз обявиха, че Аризона е спечелен от Байдън.

Но републиканците твърдят, че все още имат шанс за победа в ключовия щат.

Повечето от непреброените бюлетини са в окръг Марикопа (282 000) и окръг Пима (около 100 000).

Байдън: Вярваме, че печелим президентските избори в САЩ
на живо

Байдън: Вярваме, че печелим президентските избори в САЩ

Демократът се нуждае само от победа в Невада, където в момента води