Вторият опит на премиера на Великобритания Тереза Мей да прокара сделката си за Брекзит в Камарата на общините се провали, но този път с мнозинство от 149 гласа.

Какво следва?

Както предварително обеща Тереза Мей, следващата стъпка е внасяне на предложение в британския парламент дали депутатите искат Брекзит без сделка. Гласуването ще се проведе тази вечер. Ако отхвърлят това предложение, утре в Камарата на общините ще бъде гласувано ново предложение на правителството за отлагане на Брекзит. Консерваторите ще могат свободно да гласуват тази вечер. Мей подчерта, че ако законодателите отхвърлят Брекзит без споразумение, това ще стане официална политика на кабинета.

Какво означава загубата за Тереза Мей?

Каквото и да се случи, не е добра новина. Мей понесе две големи загуби в Камарата на общините за основната политика на правителството, което е безпрецедентно в съвременната история на Обединеното кралство. Има спекулации, че Мей може да подаде оставка, ако загуби отново.

Може ли премиерът да представи сделката си отново?

Възможно е. След загубата говорителят на премиера не изключи подобен сценарий и повтори, че министър-председателят вярва, че споразумението е най-добрият вариант.

За какъв период може да бъде отложен Брекзит?

Това зависи от британските депутати и от ЕС. Мей е категорична, че ако има пауза, трябва да бъде кратка, за да не участва страната на предстоящите избори за Европейски парламент.

Меркел: Лесно е ЕС да отложи Брекзит до юни

Меркел: Лесно е ЕС да отложи Брекзит до юни

Лидерите на ЕС ще обсъдят условията на евентуално отлагане

Това брои ли се за победа на "Група за европейски изследвания" (European Research Group, ERG)?

Евроскептичните консерватори от "Група за европейски изследвания" изиграха ключова роля при гласуването срещу сделката на премиера. Техният лидер Джейкъб Рийс-Мог заяви пред журналисти, че вероятно следващата стъпка е Брекзит без сделка.

Може ли Мей да потърси "по-мек" Брекзит?

На този етап изглежда невъзможно. След вота говорителят на правителството повтори, че премиерът е против сделка за Брекзит, която включва митнически съюз. В същото време ЕС намекна, че не желае допълнителни разговори.

Какво ще направят лейбъристите?

Докато лейбъристите настояват за провеждане на втори референдум, лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин се опитва да лансира плана за Брекзит на партията, който предвижда членство в митнически съюз или идеята за предсрочни избори.

Може ли да се стигне до предсрочни парламентарни избори?

Някои лоялни на Мей консерватори предупредиха, че страната може да се насочи към предсрочни избори, ако правителството изгуби гласуването в парламента. В случай, че се стигне до вот, това означава отлагане на Брекзит.